Депутатите от Европарламента одобриха създаването на европейска прокуратура, която да разследва финансови престъпления срещу ЕС. Гласуването беше проведено на сесия в Страсбург.

В съобщение на Европарламента се казва, че „прокуратурата на Евросъюза ще помогне за обединяване на усилията на европейските и националните правоприлагащи органи в борбата с финансовите измами”.

„Тази структура ще отговаря за разследването и съдебното преследване на измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на общността”, се казва в съобщението на Европарламента.

В него се подчертава също, че „днес само националните власти могат да разследват такива престъпления като например, злоупотреба със структурните фондове на ЕС или трансгранични измами с ДДС, но тяхната юрисдикция е ограничена от националните граници”. „Създаването на европейска прокуратура ще помогне за осигуряването на бърз обмен на информация и координиране на усилията с тези на правоприлагащите органи”.

Според докладчика от Европарламента Барбара Матера, „благодарение на прокуратурата на Евросъюза, която обединява работата на националните прокуратури в рамките на единен европейски орган, ще бъде отстранена липсата на съгласуваност в разследванията на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС”.

В работата на прокуратурата ще участват 20 държави от ЕС. Засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но могат да го направят във всеки момент.

Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург. Тя ще започне работа не по-рано от 2020.