Д-р Борислав Стаменов завършва медицина с отличен успех във Висшия медицински институт в Пловдив през 2000 г. Същата година започва работа в АГ отделението на МБАЛ-Бяла. През 2003 г. започва специализация и преминава на работа в АГ комплекса към МБАЛ Русе, където се изгражда като специалист и натрупва опит по специалността, която защитава през 2007 г. През 2010 година заминава на работа в Германия, където получава признание на специалността по акушерство и гинекология и работи наравно с немските лекари. За около 6 години преминава през 4 болници, 2 от които са университетски бази. Има завършени много квалификационни курсове и обучения по лапароскопия, оперативна хистероскопия, урогинекология, доплерова диагностика в АГ в Кьолн, Дюселдорф и др. Преминава през кариерните нива и достига до позиция старши лекар. През 2017 г. се завръща в Русе и от май работи в Медицински център „Медик консулт“. Преглежда пациенти с направления и свободен прием. Тел. за записване: 0882 909 725

- Д-р Стаменов, извънматочната бременност не е сред широко дискутираните медицински теми, но е животозастрашаващо състояние. Какво представлява и колко често се среща?
- Извънматочната или ектопична бременност представлява развитие на оплодена яйцеклетка извън маточната кухина. Описана е за първи път от Албуказис през 963 г. Извънматочната бременност продължава да е водеща причина за смърт в първия триместър на бременността. На нея се дължат около 9% от всички смъртни случаи на бременни жени. Честотата й е между 0,3-3% от всички бременности, а съотнесена към живоражданията е 1%. Най-често ектопичната бременност се развива в маточните тръби - 97%, рядко в яйчника, коремната кухина, маточната шийка, рудиментарен маточен рог.
- Какви са причините бременността да не се развие по нормален начин?
- Причините все още не са напълно открити, но се смята, че са свързани с нарушена функция на маточната тръба, водеща до нарушен транспорт на оплодената яйцеклетка и нарушено нормално имплантиране. Рисковите фактори са няколко. Салпингитите или възпалителните заболявания на маточните тръби водят до сраствания или деформации, в резултат на които се нарушава двигателната активност на ресничките в маточните тръби. Това забавя придвижването на зиготата и впоследствие тя се имплантира неправилно. Други причини могат да бъдат предишни хирургични интервенции в областта на маточната тръба, вродени аномалии, използването на вътрематочни средства за контрацепция, тютюнопушене, бременност след ин витро методи, хормонални фактори, повишено протагландиново ниво в спермата и др. Преживяна извънматочна бременност увеличава риска от рецидив до 10%, а след 2 рискът от трета е 50%.
- Защо неправилното имплантиране на оплодената яйцеклетка се превръща в животозастрашаващо състояние?
- Нормално оплождането се извършва в маточната тръба, и то в нейната разширена част. С помощта на ресничките, покриващи тръбата, оплодената яйцеклетка се придвижва към маточната кухина. Този процес най-често продължава около 5-7 дни. Достигнала до матката, зиготата се внедрява в маточната лигавица. При ектопична бременност оплодената яйцеклетка не достига маточната кухина, а се имплантира най-често в лигавицата на маточната тръба, между нейните гънки. Това е така наречената тубарна бременност. Мускулатурата на тръбата е доста тънка, но и много добре кръвоснабдена. Навлизането в стената води до ерозиране на съдове. Образува се хематом, който е причина за отлепване на плодното яйце. Настъпва тубарен аборт, при който ембриото и кръв се изтласкват към края на тръбата и попадат в коремната кухина. При по-неблагоприятния, но и по-рядък вариант тръбата руптурира (разкъсва) с излив на бързорастящо количество кръв в корема, развитие на хиповолемичен шок в резултат на тежка кръвозагуба и реална опасност от смърт на пациентката.
- По-различни ли са симптомите при извънматочна бременност от тези при нормалната бременност?
- Отначало не може да бъде различена от нормалната. Както при вътрематочната бременност, ектопичната обикновено започва със закъснение на менструацията и всички характерни за нормалната бременност симптоми - гадене, напрежение в гърдите, кожни промени и др. В повечето случаи при постъпване в болница с оплаквания извънматочната бременност е между 4-9 г.с. (гестационни седмици). След 12-та седмица случаите са много редки.
- Как се развива една такава бременност и какво подсказва на жените, че нещо не е наред?
- Развитието на извънматочната бременност може да приеме хроничен или остър характер. Хроничното протичане е по-често и по-малкорисково, характерно е за тубарния аборт. Появява се маточно, несвързано с бременността кръвотечение - тъмнокафеникаво и зацапващо, което не е постоянно, а от време на време. Характерна е появата на болка - тъпа, преходна в едната или другата хълбочна ямка. Тя е причинена от разтягане и контракции на засегнатата тръба. Общото състояние на пациентката остава сравнително задоволително. 
Острото протичане е характерно за руптурата на маточната тръба. Обикновено след различно дълъг период на закъсняваща менструация (възможно е и без закъснение) се явява силна, внезапна, режеща болка ниско в корема, последвана от колапс, бледост на кожата и лигавиците, понижаване на температурата, покачване на пулса, прогресивно спадане на кръвното налягане, развитие на шок и реална опасност от смърт.
- Споменахте, че освен в маточната тръба, бременността може да се развие и на други места. Това още по-опасно ли е?
- Ектопична бременност в маточната шийка се случва в 0,15% от всички извънматочни бременности. Кръвотеченията при тази локализация са животозастрашаващи и често се налага отстраняване на матката за спасяване на пациентката. Неблагоприятна локализация е и при бременност в рудиментарен рог - руптурата се съпровожда от обилно кървене и е много опасна. Развитието на ектопични бременности в яйчника и коремната кухина при нарушаването си водят до кървене директно в коремната кухина с произтичащите от това остри оплаквания.
- Как се поставя диагнозата при толкова неясни симптоми в началото?
- Поставянето на диагноза на извънматочна бременност често е трудно. Невинаги се развива класическата картина на заболяването - закъснение на менструацията, болка, кървене, свободна течност в корема, липса на бременност в матката при ултразвуковото изследване. Но за тази диагноза трябва да се мисли при всяка пациентка във фертилна възраст с неясно кървене или коремна болка. Извънматочната бременност е животозастрашаваща диагноза и нейното пропускане се смята за груба грешка. В гинекологичната амбулатория в Германия острите гинекологични заболявания се делят на извънматочна бременност и други диагнози и при всяка пациентка при прегледа се прави тест за бременност.
Диагнозата се базира на няколко подхода. От анамнезата може да липсва закъснението на менструацията. Тестът за бременност в урината почти сигурно доказва бременност, но не казва къде е локализирана, докато не бъде видяна на ултразвук. Ултразвуковото изследване в 5 г.с. трябва да открие плоден сак в матката. Липсата на видим плоден сак до 6 г.с. оправдава диагностичното търсене с цел диагнозата да бъде поставена в безсимптомния период. Понякога е възможно на видеозон да се види плоден сак около матката. Задебелената маточна лигавица понякога образува визуален феномен - псевдоплоден сак, което може да заблуди, че бремеността е в матката. При нарушаваща се бременност видеозонът може да открие кръв в корема. Много важно е изследването на хормона човешки хорион гонадотропин (bHCG) в кръвта, който се отделя от бременността. При нормална бременност нивото на този хормон се удвоява на 48 ч. При патологичните бременности, каквато е извънматочната, такова нарастване не се наблюдава. В съвременната гинекология лапароскопията е минимално инвазивен метод за диагностика и лечение на извънматочната бременност.
- С какво може да се обърка такава бременност?
- Състоянието трябва да се разграничи от други остри състояния като остър апендицит, остър аднексит, маточен аборт, спукана киста на яйчника, руптура на жълто тяло, дисменорея.
- Само оперативно ли е лечението?
- Основно е оперативно. При определени индикации в редки случаи може да се опита консервативно лечение с химиотерапевтика Метотрексат. Целта е лечението да започне преди появата на клиничните симптоми, което дава възможност да се запази маточната тръба, където наи-често се развива бременността. Тя се възстановява и е възможно да се реканализира и да настъпи нормална вътрематочна бременност. „Профилактичното“ премахване на маточата тръба се смята за грешка. Това се прави, ако е увредена или в нея е настъпила отново ектопична бременност. При руптурирала тръба и шоково състояние се предпочита отворена операция, която се извършва по-бързо. Тук целта е спасяване на жената.
- На какво трябва да обърнат внимание жените, за да не се стига до извънматочна бременност?
- Тъй като основна причина за нарушена проходимост или смутен транспорт през маточните тръби са салпингитите, основно профилактиката на ектопичната бременност се състои в недопускане или своевременно лечение на възпалителните процеси на тръбите. Не се препоръчва поставянето на вътрематочна спирала като кантрацептивен метод за нераждали жени. При оперативни интервенции в коремната кухина, извършвани по друг повод, маточните тръби трябва да се предпазват от травмиране, за да не се образуват тубарни или перитубарни сраствания. Усложненият апендицит също може да доведе до увреждане на дясната тръба.
- Каква е прогнозата за нормална бременност след преживяна ектопична?
- Не е много добра. Една трета от жените остават стерилни, една трета раждат, една трета имат рецидив. Рецидивите се задържат на постоянно ниво около 15%. Прогнозата зависи от това, дали е открита и лекувана извънматочната бременност преди руптурата. Бъдещите нормални бременности са с 20% повече, ако е открита преди разстройването. Прогнозата е зависима и от състоянието на другата тръба. Тазова възпалителна болест, прекарани гинекологични операции, предхождащи аборти, нередовен цикъл влошават прогнозата.