Фактът не е неизвестен, но си струва да се припомни. Българинът Иван Ночев, родом от Карлово, е изобретил реактивните двигатели на спускаемия апарат, с който е станало плавното кацане на Луната, излитането и успешното скачване с обикалящия Луната кораб.

При кацането двете части на модула "Орел" били свързани с четири болта. При обратното излитане към "Аполо- 11", болтовете били взривени и оттласнали едната половина на модула. Така тази импровизирана ракета преодолява лунното привличане и Армстронг и Олдрин достигат кораба.

Това е само част от постиженията на Джон Ночев, почетен при смъртта си от трима американски президенти. Тези дни в Исторически музей Карлово могат да се видят непознати досега свидетелства за живота на авиоконструктора по повод 101- годишнината от рождението му, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Влечението на карловското момче към небето е от ранни години, той завършва аероотдела на механотехническо училище, стажува в завод "Арсенал" в Казанлък и започва работа при брат си Ганчо в Държавната аеропланна работилница. Двамата помагат основите на такава работилница към летище "Марино поле"- Карлово. През 1942 година Иван Ночев, заедно с други майстори по ремонта на самолети, специализира в Германия. Там се записва студент в Берлинската политехника, но заради войната се връща в България. Две години по-късно все пак става студент в Пражката политехника, откъдето се прехвърля във Виенския технически университет. Там се и дипломира като инженер. Работи на летището във Виена, после се връща у нас, но тук вече властта се е сменила и не гледа на него с добро око. Затова той решава да емигрира и през 1951 година се установява в Канада. Трудовата му биография там е много шарена- работил е и като старши инженер в компания, но е брал и диви ягоди. През 1956 година той вече е в САЩ, където започва устремната му кариера. За заслугите му към НАСА Американският конгрес го удостоява с отличие.

40 години след като напуска България, Джон Ночев пише на сестра си Мария в Карлово, че има намерение да посети родната си страна. Планирал е пътуването през май 1991, но през март умира след кратко боледуване.

Фотодокументалната изложба, която слага началото на фонд за прочутия карловец, е събрана от Христо Котарев, чийто баща преди години е работил заедно с Ночев на летището в Марино поле. Тя може да се види в Историческия музей в Карлово до 25 октомври.