Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 рестартира процедурата по изработването на подаръчни комплекти за участниците в събитията, които ще се проведат у нас от началото до средата на следващата година. Става въпрос за изработка на дамски шалове и мъжки вратовръзки на обща стойност 446 250 лв. без ДДС, предаде БГНЕС.

От ведомството на министър Лиляна Павлова са изпратили покани за договаряне без предварително обявление до две пловдивски, една русенска и една ловешка шивашки фабрики. Това се налага, защото при първоначалния етап на процедурата, нито една фирма не беше подала документи за изработването на текстилните аксесоари.

Самата процедура е разделена на две обособени позиции. Първата предвижда изработка и брандиране на 900 луксозни и 16 000 стандартни шалове, които ще са с логото на българското председателство на ЕС. Втората е за изработка и брандиране на 1100 луксозни и 20 000 стандартни вратовръзки, които също ще са с логото на председателството ни.

Очакванията са през първата половина на 2018-та година в София да се проведат над 200 събития, на които да присъстват над 20 000 участници. По традиция, всяка държава, която е домакин на председателство на Европейския съюз, изработва сувенирни подаръци, като най-често за жените това са шалове, а за мъжете – вратовръзки.