Близо 40% от всички случаи на рак в САЩ (общо над 630 000 случая) са свързани с наднорменото тегло, предупреждават здравните власти в страната и призовават за засилване на превенцията.

В държава, където 71% от възрастните страдат или от наднормено тегло, или от затлъстяване, заключенията на Американския център за превенция и контрол на заболяванията „са причина за тревога“, посочва директорът на центъра Бренда Фицджералд.

„Мнозинството възрастни американци тежат повече от предписанията и това да са с наднормено тегло или затлъстяване поставя хората в по-голям риск от редица видове рак“, допълни тя. По думите й постигането и поддържането на здравословно тегло може да изиграе роля в превенцията на тежкото заболяване.

Съществуват данни, че наднорменото тегло увеличава риска от развитие на 13 вида тумори, включително рак на хранопровода, на щитовидната жлеза, на гърдата след навлизане в менопаузата, на жлъчния мехур, на стомаха, на черния дроб, на панкреаса, на бъбреците, на яйчниците, на матката, на дебелото черво и на ректума.

Броят на свързаните с наднормено тегло видове рак се е увеличил, за разлика от общия брой случаи на рак, който спада от 90-те години.

Единствените случаи на рак, свързан с прекомерни килограми, които намаляват от 2005 г. до 2014 г., са тези на рак на дебелото черво. Те бележат спад с 23% най-вече благодарение на по-доброто им откриване.

Учените са установили също, че близо две трети от над 630 000-те случая на рак, свързан с наднормено тегло, диагностициран през 2014 г., са при хора на възраст между 50 и 74 години.

Особен риск има при жените, където 55% от всички диагностицирани случаи на рак са такива, свързани с наднормено тегло. При мъжете този процент е 24%.

По официални данни на властите в САЩ 32,8% от населението на страната страда от наднормено тегло, а 37,9% са със затлъстяване.