Комбинация от три антитела показва окуражаващи резултати за предпазване от заразяване на маймуни с вируса „Зика“. Според учените тези резултати дават възможност да се премине към следващ етап от експериментите – опити върху хора.

„Това е обещаващ метод за превенция и лечение на „Зика“ по време на бременност“, каза професорът в медицинската школа на университета в Маями, Дейвид Милър. Вирусът се пренася предимно от комари и се разпространи в Латинска Америка, Карибите и южните части на САЩ през 2015 и 2016г. Той предизвика сериозна тревога и наложи спешни санитарни мерки в световен мащаб заради установена връзка с малформации на плода при бременни жени, заразени с него. Учените идентифицираха три антитела SMZAb1, SMZAb2 et SMZAb5 в организма на пациент в Южна Америка.

„Ние приложихме комбинация от тези три антитела на примати ден, след преди поставянето им в контакт с вируса „Зика“. За наша голяма изненада, профилактичното лечение напълно блокира заразяването с вируса при животните“, каза ученият.