След като целия месец август „Топлофикация“ не работи с обяснението, че трябва да извърши неотложни ремонти по мрежата, авариите зачестяват вместо да спрат, сигнализират клиенти на централата. Дружеството изнерви абонатите си още в началото на септември, когато пусна водата, но веднага се появи проблем, така че вместо на 1 септември топлото дойде вечерта на 2-и. Десетина дни по-късно аварира магистрален топлопровод в кв.“Локомотив“ и половината блокове в района останаха пак без топла вода. Този понеделник спря подаването към „Възраждане“, отново заради аварирала тръба в района на парка. А „Топлофикация“ съобщи, че ще спре за пет дни от 9 до 13 октомври включително топлата вода в още три квартала - „Ялта“, „Есперанто“ и „Център“.
Какво правиха тези хора целия август, защо след месец профилактика има повече аварии отколкото преди нея? Този въпрос си задават все повече клиенти на „Топлофикация Русе“. И се чудят дали изобщо за тези 31 дни е правено нещо или служителите на „Топлофикация“ са си спретнали една хубава лятна почивка.
Работили сме, за този август сме отстранили 70 аварии по мрежата, за които знаехме от преди. Тръбите обаче са много стари, при изпразване се свиват, при подаване на гореща вода се разширяват, затова има нови проблеми, които сега отстраняваме. Точно по тази причина избягваме да спираме за дълги профилактики, не сме го правили от години, но вече нямаше как, обясни изпълнителният директор на русенската централа Севдалин Желев. 
Според него масово полаганите преди 15-16 години предварително изолирани тръби са калпави и не издържат на натоварванията. Използвани са тръби на различни производители, руски, чешки и български, но всички те се оказват с незадоволително качество. Цялостна подмяна обаче е изключена, тъй като цената би била от порядъка на милион лева на километър. Сега „Топлофикация“ използва за ремонтите тръби на русенската „Авко“, които имат гаранционен срок едва 5 години. По-скъпи не можем да си позволим, каза Желев.
А освен за ремонти топлата вода ще продължи да спира и за присъединяване на нови обекти към мрежата, за които лятото също не е стигнало. Тази седмица ще бъде включена сграда на ул. „Вардар“. До края на месеца ще има и още едно спиране в централната част на града - отново за присъединяване на нови клиенти.