След повече от два часа спорове и дебати парламентът не прие оставката на Делян Добрев, предаде репортер на БГНЕС.

При първоначалния вот депутатите гласуваха за 98, против 95 и се въздържаха 23.

Добрев, обаче поиска повторно гласуване, като призова оставката му да се приеме. Тя е личен акт и аз наистина я желая, подчерта той. Въпреки призива, исканата от него оставка не беше приета, като за нея бяха 97, против 99 и 18 депутати се въздържаха.

БГНЕС припомня, че вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Добрев беше принуден да се оттегли заради разкритията на схема за влияние в Хасково. Там на ръководни постове в общината се оказаха негови близки приятели и роднини.

„Подадох молба заради клеветите, които бяха направени от моите опоненти. С типични ченгеджийски похвати събраха малки истини, с които се опитаха да сглобят картина, успяха“, заяви Добрев по време на дебата.

„Политиката никога не е била самоцел за мен, отказвал съм да бъда номиниран за различни длъжности, включително министър. Водил съм се от това къде съм бил най-полезен за обществото. Има много неща, за които съм горд, че съм свършил през последните 10 години“, заяви Делян Добрев и изброи част от тях.

„Получих голяма подкрепа в последните 3 дни и съм изключително благодарен за всички СМС-и, декларации, Фейсбук групи, които бяха създадени в моя подкрепа. Благодаря на всички за тази подкрепа“, каза Добрев.

„Аз ще се запомня в политиката с всичко, което съм свършил за тези години и уважението на хората, а вие, г-жо Йончева, ще се запомните като мой палач и убиец в политиката, без съд и присъда, както вие от комунистическата партия си знаете. Първото нещо, което ще направя е да си потърся правата в съда за всичко, което причинихте на мен и мои близки, за да разберете, че не е 1945 г. и не можете безнаказано да заличавате неудобните“, подчерта Делян Добрев.

Забравихте ли Моника Станишева, която разпределяше рекламните порции в държавата, запита преди това Вежди Рашидов.

„Това не е личен акт, ти си народен избраник. Бях в Хасково, хората те обичат и нямаш право да си подаваш оставка. Хасково те обича, гледай си работата. На война като на война“, призова и Рашидов Делян Добрев да се откаже от оставката си.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че никой не отрича експертните качества на Делян Добрев, но от друга страна, пък избирателите на Движението не харесват шуробаджанащината в политиката. ПГ на ДПС приема тази оставка като морален акт и ще я гласуваме, допълни той.

Председателят на ПГ Цветан Цветанов искам да пожелая на всеки политик, който си подаде оставката да получи такава обществена и парламентарна подкрепа. Колеги от БСП трябва да имаме историческа памет, защото когато се учреди ГЕРБ, ГЕРБ започна от нищото през 2006 г, и 2007 и 2008 г. създадохте кризисни щабове само, за да дискредитират тогавашния кмет Борисов, не успяхте“, каза Цветанов.

„Ще защитя Добрев, защото минах през този път, който искахте да очертаете за него. 2013 г. вашият лидер внесе анонимен сигнал срещу мен за подслушване на политици, само имената на политици бяха верни и нищо друг, аз минах през този път, но няма да допусна Делян да мине през него“, каза Цветан Цветанов.

Според него България се нуждае от такива млади и компетентни хора. „Делян Добрев е прекрасен човек и има прекрасно семейство. Майка му е преподавала на президента Румен Радев“, каза Цветанов.

„Няма да позволим Добрев да напусне НС. Ще гласувам против оставката и призовавам другите колеги да гласуват по съвест“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Никой не е забравил времето, когато вие лепяхте етикети и показните акции, г-н Цветанов. Историята трябва да се помни, подчерта Велислава Кръстева от ДПС. Къде бяхте вие с тази бурна емоция, когато вашият лидер подаваше оставка, питам се аз, но очевидно всички Делян, посочи тя.

Когато премиерът Борисов подаде оставка, това беше политическото решение, което взехме. И през цялата кампания хората и питаха защо подадохте оставка, ние сме гласували за вас, отвърна Цветанов.