По-голямата част от регистрираните безработни в община Русе са хора с образование, половината от тях са със средно, а приблизително една трета са висшисти. Това става ясно от справката за регистрираните безработни в края на август. Общата бройка на хората, записани в регистъра, е 2576 души, 1378 са със завършена гимназия, 743 имат университетски дипломи. И едва 455 човека са с основно и по-ниско образование или изобщо без никакво. 
Тези факти, които не са изненада за специалистите от Бюрото по труда, тъй като не се променят съществено в месеците преди това, не звучат оптимистично и в полза на знанието. Засега обаче не се е чуло някоя институция да анализира тези тенденции и да бие тревога защо старата българска поговорка „Учи, мама, да не работиш“ придобива нов смисъл, който е абсолютно директен. 
През август постъпилите на работа регистрирани безработни от община Русе са 244, а обявените свободни работни места са 541. Най-много са се търсили учители, матричари, машинни оператори, шивачи, гладачи, социални  асистенти, заварчици, шлосери и т.н.