„Въпрос на дни! Буквално тези дни ще бъдат обявени конкурсите за директорските места и в операта, и в театъра!“.
Така въодушевено отговори вчера на въпрос на „Утро“ заместник-министърът на културата Румен Димитров. И продължи: „Вече всичко е наред с кандидатите за операта. Вече няма пречки да се обяви и датата за конкурса“. Уточняващият въпрос на „Утро“ значи ли това, че недопуснатият през април от комисията на МК кандидат Иво Венков е представил липсващия документ за стаж, зам.-министърът отговори утвърдително. Така списъкът с желаещи да ръководят Русенската опера стават отново трима - както беше през март, при подаването на документите. Това са импресариото Иван Кюркчиев /който вече е бил директор на операта в периода 1995-1998 г./, оперният режисьор Георги Симеонов и диригентът Иво Венков, който е професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен. Конкурсът за директор на операта в Русе бе обявен през март, след като два месеца по-рано тогавашният титуляр Найден Тодоров пое ръководството на Софийска филхармония. С други думи, Русенската опера е без директор вече почти цяла година. Работещите в нея се тревожат, че поради тази нелепа ситуация не се планират изяви и турнета за следващата година, а оперният театър губи все повече от завоюваните престижни позиции и авторитета на втори в страната след Софийската опера. 
Конкурсът за директорското място в русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“ бе обявен в средата на август, като документи се приемаха до 15 септември. Очаква се всеки момент комисията към МК да обяви допуснатите до конкурса кандидати. Според зам.-министър Румен Димитров подалите заявления са трима: това са сегашният директор Орлин Дяков, чийто мандат изтича през октомври, актрисата Дина Шошева и режисьорът и актьор Петър Савчов, който е бил директор на Кърджалийския театър. 
Очаква се и двата конкурса за шефове на емблематични културни институти да бъдат излъчвани онлайн - каквато е новата практика на Министерството на културата. Това може да стане при съгласие от страна на всички участници в конкурса и членовете на комисията.