Пет са подписаните спогодби с Румъния, досега, това са главните акценти, по които си стиснахме ръцете. Възложихме на министрите на транспорта и енергетиката да ни кажат кое бъде правено - изграждането на инфраструктура, мостове или хидроенергийни съоръжения. Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното правителствено заседание с Румъния, предаде БГНЕС.

Защо се спряхме и настояваме за 3 големи проекта – първият на Русе – с дни километрични опашки, пречат на бизнеса и туризма. 45 км по права линия до Букурещ, ние проектираме в момента Русе-Велико Търново и от там да стъпим на Хемус. Никопол-Турну Мъгуреле също е изключителен приоритет за двете държави и възлагаме да се направи проучване колко би струвало за мост и жп линия и скоростен път. Румънският премиер предлага от Констанца, Варна до Бургас около 200 км магистрала. Защо съм оптимист, че тоз път би могъл да стане, защото и тол системата, която ще изградим и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност да привлечем инвестиции и в рамките на 20-30 години тези мостове да се изплащат на базата на тол таксите, подчерта Борисов. Той добави, че съвместно се търсят инвеститори по трите проекта. „Тези проекти не се бият един с друг и трите имат своята икономическа, финансова и индустриална търговска логика. Смятам, че всеки проект, който излиза, не трябва да изчаква другите, а да се започва да се прави. С трети мост това ще даде тласък на бизнеса и туризма, и ще облекчи нашите транспортни работници и всички, които висят по границата. Ще се постараем максимално и сега с плащането на таксите по границата, да намерим по-бързо и ефикасно решение, за да могат хората да се чувстват доволни”, добави още Борисов.

Имаме редкия шанс, че след нас поемат председателството на ЕС Австрия и после Румъния, може темата за Дунавската стратегия и Черноморската да придобият много реални измерения, както по време на председателството на Австрия, така и на Румъния. Те ще подкрепят и това, което правим ние на Балканите с нашите колеги. Това, което България и Румъния правят и искат да направят, е в полза на всички – и коридор номер 8 и Букурещ –София и към Турну Мъгуреле, това, всичко е в полза на нашите народи, каза още Борисов.