До края на годината на българския пазар ще бъдат пуснати бездимни цигари, стана ясно по време на семинар „Тютюнът среща иновацията“.

Една от големите тютюневи компании Philip Morris е в процедура по регистрация на продукта си IQOS в България и очаква тя да приключи до края на октомври. След това ще започне предлагането на иновативното устройство в търговската мрежа.

IQOS се състои от зарядно и холдер за пушене, в който се поставят специални стикове от силно пресован тютюн. При тази технология тютюнът не изгаря както при обикновена цигара, а само се нагрява. По този начин не се образува пепел, няма мирис и дим, а пушачът издиша единствено лека пара. От компанията твърдят, че когато тютюнът само се нагрява без да изгаря, вредните вещества се намаляват с до 90%.

„В момента устройството се използва от над 3 млн. потребители в повече от 30 държави от цял свят“, заяви Пьотр Козаревич, регионален директор на Philip Morris за Европа, отговарящ за научно-изследователската дейност.

Все още не е ясно точната цена, на която бездимните цигари ще се предлагат у нас, но в съседни държави като Гърция и Румъния, устройството се продава на цени от 70 до 100 евро. За българския пазар цената ще е по-ниска, а кутия със специалните късове тютюн ще струва колкото кутия цигари, увериха от компанията.