Всички детски градини в община Бяла стават безплатни. Предложението на кмета на общината Димитър Славов бе гласувано от общинските съветници и отпадането на таксите за посещение на забавачка вече е факт. 
Така около 400 деца, които живеят в Бяла и останалите населени места, ще могат да ходят на детска градина, без семействата им да се тревожат, че от това ще пострада фамилният бюджет. 
В град Бяла детските градини са три, още четири има в селата, каза вчера за „Утро“ общинският кмет Димитър Славов. И без друго таксата в нашите детски градини беше една от най-ниските - 35 лева на месец, добавя той. При срещите си с хората, особено от по-малките населени места, родители му се оплаквали, че и тези 35 лева им идват твърде голяма сума, за да пращат децата си на забавачка. 
Аз искам всички дечица да получат шанс да ходят на градина, това е изключително важно най-вече за момичетата и момчетата, в семействата на които майчиният език не е български, коментира Славов. Той е убеден, че посещаването на предучилищна ще помогне за усвояването на български език, а и за адаптирането на хлапетата към училищния живот, така че след това те с готовност да тръгнат на училище и да посещават занятията редовно. Не бива да губим малките деца, това е наистина много голям проблем, добави Славов. 
Годишно общината е готова да отдели от своя бюджет от 80 до 100 хиляди лева, за да покрие таксите, които няма да се събират от родителите. Сумата е сериозна, но това е инвестиция - ако сега направим така, че децата в бъдеще да станат редовни и прилежни ученици, тази наша инвестиция ще се върне като добавка към делегираните бюджети на училищата, казва Димитър Славов. А и ще отпадне нуждата да се сформират „екипи за обхват“, които да обикалят къщите и да връщат децата в час. 
Когато сме си говорили с родителите в селата по време на откритите приемни, те обещават, че ако ги няма таксите, веднага пращат децата си на градина. Аз си спазих моето обещание - таксите вече отпаднаха. Сега ще видим доколко и родителите ще спазят техните, завърши кметът на Бяла.