Признание за таланта на 12-годишния възпитаник на Училището по изкуствата Цветан Петков пристигна от далечния японски град Канагава. Ученикът от класа на художничката Златка Стойкова участва в 19-ото биенале на детската рисунка, което се ползва с огромен авторитет в целия свят. За това издание в Канагава бяха изпратени 24 572 рисунки от 139 държави. 519 от тях бяха селектирани и подредени в изложба, която няколко месеца се радва на многолюдна публика.
Сред селектираните рисунки е и творбата на русенчето. Тя получава и награда от организаторите на биеналето. Картината на Цецо представлява един от влаковете, които той много обича да рисува, казва неговата преподавателка Златка Стойкова. Живата и динамична рисунка е спечелила и признанието на международното жури. 
Вчера директорката на НУИ Мария Дуканова е предала на майката на момчето грамотата, изпратена до Русе от Канагава. За съжаление на своите учители и съученици семейството на Цецо през лятото се е преместило да живее във Варна и малкият художник вече учи във варненско Училище по изкуствата. Все пак, японският приз е спечелен от Цветан в качеството му на ученик от Русе, затова ние много му се радваме и се гордеем с него, каза Стойкова.