Русенската полиция издирва криминално проявения Валентин Антонов Николов от Русе. 51-годишният рецидивист е обявен за общодържавно издирване заради съучастието му в бруталния побой, предшествал грабежа на възрастното семейство в Червена вода на 7 април вечерта.
Тогава двама маскирани нахлули в къщата на Митка и Тодор Крайски в селото. 70-годишната жена била бита и заплашвана пред очите на болния й съпруг, от години прикован на легло от тежко заболяване. След като разбрали къде държат спестените 2050 лева, насилниците ги взели и изчезнали. Митка била открита от съсед на следващия ден следобед вързана за стол със свински опашки, с тиксо на устата и обезобразена от бой. Жената беше откарана в болница, където постепенно се възстанови. Дядо Тодор обаче не успял да надмогне преживения ужас, подсилен от безпомощността му да помогне на жена си, и починал няколко месеца по-късно.
Още в началото на разследването една от версиите беше, че извергите са взели на мушка Митка и Тодор, след като са разбрали, че държат голяма сума вкъщи..
Случаят се разплете на 30 август, когато в курорта Слънчев бряг се проведе специализирана операция на полицаи от София, Русе, Търговище, Добрич и Бургас. Тогава бяха заловени петима души, сред които и 46-годишния русенец Радослав Р., който има зад гърба си много кражби и грабежи. В началото бандитът действал предимно в Русе, но после се съюзил с Валентин и с други четирима бандити от Северна България и шестимата започнали да ограбват самотно живеещи възрастни хора на различни места в страната. Почеркът им се характеризирал с особена жестокост. По време на обиските в домовете им бяха открити маски с прорези за очите, различно по вид тиксо, „свински опашки“, големи парични суми, ръкавици, инструменти за взломяване, боеприпаси, вещи, отнети от жертвите им по време на престъпленията. Радослав бе задържан в ареста, но от съучастника му Валентин нямаше и следа и той бе обявен за издирване.
Валентин Николов също се слави с много кражби и грабежи, като през 2005 година бе вкаран в затвора. След 7 години излезе на свобода и явно по-късно е започнал да ограбва възрастни хора заедно с Радослав.
Гражданите, които разполагат с информация за него и неговото местонахождение, могат да сигнализират на следните телефони в ОДМВР - Русе: 082 882 316, 082 882 319, 082 882 400 или на телефон 112.