Трима русенци са герои на два от филмите във втория сезон на поредицата „Отворени досиета“. Това са първият демократично избран след 1989 г. русенски кмет Тодор Цанев и двете организаторки на антихлорните протести Цонка Букурова и Дора Бобева. Историите на репресираните от комунизма се завръщат на екрана на БНТ. Първият от шестте епизода ще бъде излъчен на 1 октомври от 13 часа, следващите - в следващите пет поредни недели по същото време. 
Документалните ленти са фокусирани около личните истории на пострадалите от репресиите на режима. На 8 октомври от 13 ч ще бъде показан филмът „Тодор Цанев. Съпротивата на горяните“, заснет от режисьорката Ралица Петрова и оператора Крум Родригес. Документалният филм описва преживяното от русенеца, един от най-младите горяни и автор на клетвата на горяните в Русенско. Арестуван и осъден на 20 години затвор, Цанев излежава 11 от тях, включително и в Белене. През травматичните спомени на русенеца зрителите ще проследят ситуацията в България през 50-те години на миналия век и поривите на някои да се противопоставят на режима. След 10 ноември 1989 г. Тодор Цанев е един от основателите на СДС в Русе и първият кмет на града след началото на промените. 
С Русе е свързан и петият епизод в поредицата - „Цонка Букурова и Дора Бобева. Гражданският протест срещу обгазяването на Русе“. Филмът, автори на който са също Ралица Петрова и Крум Родригес, ще бъде показан на 29 октомври от 13 ч. Лентата припомня на зрителите драматичните събития в Русе, когато градът е притиснат от зловонната хлорна мъгла от румънския химически комбинат „Верахим“ в Гюргево. Авторите са заснели това, което днес е останало от „Верахим“, и разказите на двете русенки, повели гражданите на първия в страната протест срещу социалистическата власт. 
Останалите четири документални филма са за Цветана Джерманова и женския лагер „Босна“в Тутраканско, за „врага на народа“ Стефан Сираков, за евангелисткия пастор Христо Куличев и за проф.Зейнеп Цефер и смяната на турските имена.