Две екошествия вчера се сляха в обиколка на Паметника на свободата в центъра на Русе, за да отбележат 30-годишнината на първите екопротести в България. 
Едното шествие - по-скромно, пое към площада от катедралния храм „Св.Троица“, където преди това бе отслужена заупокойна молитва за покойните вече участници в някогашните протести. 4 от шестте жени от „Паркстрой“ - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова, съмишленици, приятели, общински съветници почетоха паметта на Вяра Георгиева, Евгения Желева, Петър Слабаков, Юри Жиров и др. 
По същото време от Халите по „Александровска“ премина другото шествие - на актуалните днес протести с искане да спре замърсяването на въздуха от предприятия в Русе. Около 150 човека се включиха в него с плакати, маски и свирки. Хората спряха до паметника, за да изчакат четирите жени, които преди 30 години поеха риска да се опълчат срещу властта. 
Странно изглеждаше, че двете групи не си размениха нито дума - групата, дошла от църквата, мълчаливо тръгна около паметника, а другите ги последваха също без думи. След две обиколки Букурова, Бобева, Велкова и Монова се упътиха към сградата на общинската и областната управи, второто шествие - също, скандирайки „Искаме да дишаме!“. Там ги посрещна областният управител Галин Григоров - в леко недоумение, че толкова много хора тръгват към неголямата зала 1 за обявената среща. Мнозина останаха разочаровани, че Пленарна зала е затворена. А областният обясняваше, че той разполага само със зала 1. Очевидно някой от организаторите на събитието не си беше свършил работата, затова доста хора останаха разочаровани. 
На събралите се областният Григоров каза: „Каузата ни е една и борбата ни е обща!“ и съобщи, че в най-скоро време четвърта мобилна станция ще започне да измерва въздуха, предстоят и ежедневни проверки на предприятията потенциални замърсители.