Трима ученици от основно училище „Никола Вапцаров“ в град Бяла се завърнаха от вълнуващо посещение на училище в испанския град Ла Коруня. Седмокласничките Джесика и Никол и шестокласникът Антъни заедно с преподавателките Мариана Ангелова и Снежанка Прокопиева бяха представителите на беленското училище на поредна работна среща в рамките на европейския проект, по който вече втора година работят ученици от шест държави. Проектът носи името „Минали поколения, нови въведения“, той е към Центъра на развитие на човешки ресурси и по програма „Еразъм +“. В работата по него участват ученици от Чехия, Италия, Испания, България, Норвегия и Ирландия, която е и координатор. Миналата година представителни групи по проекта гостуваха на децата и преподавателите в Бяла. Тази година през месец май се проведе поредна среща в град Мос, Норвегия, темата тогава беше „Сгради и паметници“. 
И ето, през втората половина на септември 
домакин на разговорите беше испанският град Ла Коруня
а темата, на която бяха посветени разговорите, обсъжданията и различните артистични изяви, беше повече от интригуваща: „Храна и традиции“. 
Още с пристигането на участниците от различните държави домакините им показали своя град - един от големите градове в област Галисия, с население от около 250 000 жители. Ла Коруня е старинен център на търговия, рибарство, с богата история, разположен на стратегическо място - с излаз на Атлантическия океан /12-километрова брегова ивица/, затова и в миналото бил често пъти прицел на интересите на Франция и Англия, научили децата от Бяла. 
Просторните и красиво оформени площади, парковете и градините
музейните пространства, старинните сгради на кметството и други запазени от векове архитектурни паметници съжителстват с модерно съвременно градско строителство и с модерно живеещи малки и големи жители на града. В това гостите от Бяла, а и техните връстници и колеги от Чехия, Италия, Норвегия и Ирландия се убедили в един от дните на гостуването, когато разгледали училището на своите домакини и влезли в учебни часове. Едно от показаните занимания било работа с айпад на ученици от шести клас, в което испанчетата умело съчетавали вникване в преподавания материал и прилагане на уменията да боравят със съвременна техника. 
 Много вълнуващо протекло и официалното откриване на учебната година в училището-домакин, разказаха беленските учителки. По време на тържеството гостите били поканени да се включат в 
поставянето на капсула на времето
която след години да разказва на следващите поколения за интересни събития, вълнували децата от 2017 година.  
Вечерта се провела кулинарна вечеря в училището с ястия, приготвени от родителите на испанските деца. Това била и вечерта, в която всички участници в проекта по „Еразъм +“ показали специфични танци и обичаи от своите страни. Джесика и Никол предизвикали бурни аплодисменти, след като облечени с пъстри народни носии изтанцували едно шеметно бързо българско хоро. 
За да участваме в тематичната изложба, ние се подготвихме от България, разказа Мариана Ангелова. Беленчани занесли много рисунки, изобразяващи традиционни обичаи и празници, свързани с календара и с важни исторически събития. Те подбрали 
интересни кулинарни рецепти и снимки на български ястия
занесли и заснети видеоматериали от свои разговори с възрастни хора и спомените им за тяхното детство. Децата подготвиха и звукозапис на думи за електронния речник, добавя Ангелова. Там направили презентация на две характерни родни рецепти: прословутата шопска салата и любимата на хиляди българи бисквитена торта. Накрая подарихме на партньорите по една готварска книга с български рецепти на английски език - тематичният подарък беше оценен и много му се зарадваха, продължава Мариана Ангелова.
Завчера Джесика, Никол и Антъни и техните преподавателки се завърнаха. 
Към прекрасните спомени и новите приятелства те прибавят и нова енергия 
и ентусиазъм, с който ще продължат да работят по международния проект. А учителките Мариана Ангелова и Снежанка Прокопиева ще запазят и още един вълнуващ спомен - от пътуването, което домакините организирали специално за учителите-водачи на групите, до Сантяго де Компостела. Старинен град, магичен град, до който всеки поклонник иска да стигне, за да изрази преклонението си пред светия подвиг на Сант Яго - иначе казано, свети Яков, разказва преподавателката Мариана Ангелова. За нея, като за франкофонка, която години наред преподава френски език в училище, било огромно удоволствие да се разходи по известната като Френска уличка в Сантяго де Компостела, пълна с бистра и ресторантчета, където на горните етажи някога са живеели французите-поклонници.