За поредна година сънародниците ни зад граница са основен двигател на икономиката. От началото на годината до края на юли работещите в чужбина гурбетчии са изпратили на семействата си в родината близо 538 млн. евро или над 1 милиард лева за седемте месеца, показват данните на Българска народна банка. Преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо януари-юли на миналата година. Само през юли емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро. 
За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, така че сънародниците ни зад граница осигуряват най-големия приток на капитали у нас. Така за поредна година не външните инвеститори, а гурбетчиите ще дърпат икономиката напред.
Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Подобен двигател на икономиката не може да бъде устойчив, тъй като само изкуствено увеличава вътрешното потребление без срещу него да стои и ръст на производството.