Отсъстващ адвокат стана причина дело за точене на ДДС да бъде отложено. На подсъдимата скамейка вчера сутринта застанаха Наско Айвазов, Димитър Обрешков и Юлиян Арабаджиев, но още в първите минути стана ясно, че защитникът на Айвазов е в чужбина до края на септември и затова не е в залата. Той беше изпратил молба до съда, към която имаше приложен и ваучер, за да докаже, че не саботира процеса, а наистина има извинителна причина да отсъства. Делото ще продължи на 16 октомври. 
Тримата мъже са обвинени, че са точили ДДС в особено големи размери. Заплашва ги наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото им имущество. 
Според държавното обвинение тримата са ощетили бюджета със стотици хиляди. Между 14 април 2003 и 13 май 2005 г. едноличният търговец Айвазов, регистриран като ЕТ „Наско Айвазов 93“, седем пъти теглил ДДС, без да му се полага и така успял да прибере в сметката си 478 391 лева. Това ставало чрез фалшиви фактури за покупки на различни материали. Освен това 66-годишният мъж дал възможност на управителя на „Дик Трейдинг“ 67-годишния Димитър Обрешков и на 64-годишния шеф на „Ерида“ ЕООД Юлиян Арабаджиев да източат общо 201 747 лева също от неполагащо им се ДДС. 
Отделно от това, от 14 ноември 2002 до 31 октомври 2008 г. Арабаджиев си „възстановил“ чрез фалшиви фактури 1 364 744,70 лв. ДДС, като за 168 747 лв. му помогнал Айвазов, смята окръжната прокуратура. 23 пъти той подавал справки-декларации по Закона за ДДС, в които вписвал фалшиви данни. Парите били получавани за регистрираните в Русе дружества „Нейт“ ЕООД, „Ерида“ ЕООД, „Илития-Д“ ЕООД и за едноличен търговец от силистренското село Черник. 
Димитър Обрешков успял да дръпне от бюджета 638 763 лв. за фирмите му „Рубрика“ ООД и „Дик Трейдинг“ ООД. Това станало между 15 септември 2003 и 14 септември 2009 г. За 33 000 лева от тях му помогнал Наско Айвазов. Въпреки това Обрешков сам, и то 39 пъти, подавал справки-декларации с невярно съдържание, заради което прокуратурата му е повдигнала обвинение. 
С тримата обаче първо се заела Икономическа полиция, а след това и Окръжната прокуратура. Тепърва предстои да се докаже в съда виновни ли са тримата мъже, или не. 
За Юлиян Арабаджиев това не е първа среща с Темида. През април 2010 г. Окръжният съд го осъди на 2 години и 10 месеца затвор по подобно обвинение заедно с бившите служители на НАП Недялка Минчева и Здравко Буюклиев, които също получиха ефективни присъди. 
Тогава Комисията за конфискация на престъпно имущество (КОНПИ) подаде иск срещу него в Окръжния съд за 394 770 лева, но той беше отхвърлен от магистратите, защото семейството му успя да докаже законността на доходите, с които са закупени активите, които КОНПИ искаше да бъдат отнети.