Пътното платно по бул. „България“ започва да се руши и през зимата ще се окаже голям проблем, като може да се очаква сценарият отпреди години със затваряне на участъка. За това сигнализира шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров на вчерашното заседание за готовността на общините, териториалните ведомства и организации за работа в зимни условия. В тази връзка областният управител Галин Григоров каза, че за следващата бюджетна година има поет ангажимент от Пътната агенция да се ремонтира участъкът, да се направи отводняването и булевардът да се въведе в експлоатация с акт 16. 
Относно снегопочистването като основен проблем за община Русе Димитров посочи големият преразход по поддържане на републиканската пътна мрежа. За 2017 от Пътната агенция са отпуснати около 51 хил. лева, а са изразходвани близо 775 хил. лева. От общината са изпратили предложение за споразумение, в което да се прецизират ангажиментите на държавата и общината за поддържането на тези пътища. Друг проблем, който се появява всяка година, е откъсването на населените места от градския транспорт. Всяка година има поне ден-два, в които се затварят републикански пътища, като основно автобусите не могат да се движат по пътя Русе-Кубрат и третокласния път Червена вода-Семерджиево-Ветово. 
Общините в областта заявиха, че са подготовени за зимния сезон, една част от тях имат сключени договори с фирми за снегопочистване, други са обявили обществени поръчки. Някои обаче имат неразплатени разходи, като областният управител изрази надежда да успеят да издействат от междуведомствената комисия тези финансови средства. 
Областно пътно управление-Русе има изготвен план за зимното поддържане на 496 км републиканска пътна мрежа. Фирмата, с която има сключен договор, е представила 95 машини, които в средата на октомври ще бъдат проверени от специална комисия с представители на институциите. На 7 опорни пункта ще бъдат разпределени материалите, необходими за зимното поддържане, като от Пътното уточниха, че зимният сезон започва на първи ноември и продължава до края на март. До края на октомври ще бъдат доставени 60% от необходимите материали, а до средата на ноември и цялото количество. При сложни метеорологични условия се допуска затваряне на пътни участъци, а след спиране на виелицата да се извърши снегопочистването. 
Болните на хемодиализа са 124, като 79 са в града, а 45 от региона. Те се извозват на трисменен режим на работа с осем буса, които обаче нямат гаражи и са на открито, а това е проблем през зимата. 
От дирекция „Речен надзор-Русе“ отбелязаха, че миналата година са използвали дрон, осигурен от Русенския университет, за заснемане на участъка от Силистра до Стълпище, като това е било изключително добър вариант да се види състоянието на леда, съдовете. В тази връзка Григоров се ангажира да разговаря с университета отново да им бъде предоставен дрон. 
Предстои до 24 октомври да бъдат уточнени и всички детайли по създаването на организация за преминаване на аварийни дежурни екипи през затворени пътни участъци при усложнена зимна обстановка.