Русе постави пореден нов рекорд - този път в националната кампания „Стара хартия за нова книга“. Децата на града са спасили най-много дървета от изсичане, гласи статистиката, направена от организаторите на акцията. В Бургас децата са предали 6 тона ненужна хартия, в Хасково - 5 тона, Пловдив - 9 тона, а София - 10 тона хартия. Русенските хлапета обаче надминаха всички - те донесоха на площада пред Съдебната палата цели 13 тона хартия, като по този начин са опазили от унищожение 170 дървета! Участниците в русенската акция са били 2650 момичета и момчета.
Градът ни за трети път е домакин в тази акция, радвам се, че успяваме да помогнем за възпитаването на такава култура у децата - да предават старата хартия за рециклиране, каза зам.-директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Силва Василева. РБ е един от партньорите заедно с общината при организацията на акцията. Ние сме наясно, че за да излязат децата на площада и да донесат торбичките с подредени в тях използвани хартиени отпадъци, най-важна е ролята на семейството, обясни Василева. Затова от библиотеката доста време преди датата на кампанията в Русе обяснявали и мотивирали родителите и децата да вземат участие в събитието. Аз самата отидох пред Съдебната палата малко след девет часа сутринта, там видях един баща, който беше излязъл рано, за да заеме ред за своето дете на опашката за предаване на хартия, каза Силва Василева. И добави, че това не било единичен случай. 
В резултат на екоакцията русенските деца се сдобиха с 3000 нови книжки. И вече очакват следващата зелена акция догодина.