Русенският алпинист Иван Томов покори връх Манаслу в Хималаите - 8156 метра. Манаслу, в превод Планина на духа, се намира в Непал на 70 километра източно от друг емблематичен връх - Анапурна. 
„Изкачих се на 13-ия ден след пристигането ми с 6 нощи в планината и 7 в базов лагер. Това е сухата статистика. Другото няма да е много и е чисто лично мое мнение. Тези 13 дни не могат да бъдат наречени височинен алпинизъм, а по скоро височинен трекинг. Платихме си по $250 за всички въжета до самия връх. Тук е така, ако искаш наистина да се занимаваш с височинен алпинизъм. Хващаш си як партньор и правите всичко с изцяло ваш инвентар“, пише Томов в личния си профил във Фейсбук.  
Преди да поеме за Хималаите, той изкачи връх Монблан в Алпите. Явно този щурм е бил нещо като загрявка преди щурма в Непал.
Манаслу е един от двата осемхилядника /другият е Кангчендзьонга/, до който български експедиции правят четири неуспешни опита - през 1993, 1998, 2008 /Петър Унжиев/ и 2009 /Дойчин Василев, неговата дъщеря Маргарита и пак Петър Унжиев/.
Алпинистът Христо Станчев загива под върха през 1998 година. На 30 септември 2015 година е изкачен от Боян Петров в състава на международна експедиция. На 1 октомври 2015 година Атанас Скатов също покорява Манаслу.