Близо 400 ученици от русенски гимназии и около 70-100 студенти ще се включат в традиционния крос-поход „Русенско Поломие 2017“, организиран от общината, Студентския съвет при Русенския университет, Университетския спортен център и дружество „Академик“. Крос-походът тръгва на 30 септември от село Красен, минава по поречието на Русенски Лом и стига до скалния манастир „Св.Димитър Басарбовски“. 
Около 100 участници са се записали от СУ „Васил Левски“, 50 са от Професионалната гимназия по облекло, очакваме солидни групи от Математическата гимназия, Строителната и Дойче шуле, както и граждани да се включат в инициативата, каза Стефан Георгиев от „Академик“. Удоволствието от крос сред природните красоти на Поломието се съчетава с елементи на спортното ориентиране, маршрутът е приятен, но на места има и някои провокации към участниците, всеки от които ще получи специална карта на местността, обясниха организаторите. 
Няма да има класиране, важното е за участниците да остане благотворното усещане от докосване до природата, каза ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева, под чийто патронаж ще премине походът.