24-годишен русенец е задържан с европейска заповед за арест. Предстои Окръжният съд да реши в началото на октомври неговата екстрадиция в Германия, където ще бъде съден като организатор на банда джебчийки, които с кражбите си причинили щети за хиляди евро на нищонеподозиращи немкини. Ако вината му бъде доказана, наказанието може да бъде до 15 години затвор.
Петър Тодоров, съпругата му и още три жени на негови братовчеди отишли в Германия през септември миналата година и се установили в град Реда-Виденбрюк в богатата провинция Северен Рейн-Вестфалия. След като се ориентирали в обстановката, циганките започнали да крадат от дамски чанти портмонета с пари и кредитни карти, често придружени с ПИН-кодовете. Така между 7 октомври 2016 година и 7 февруари 2017-а професионалистките успели да преджобят 22 германки, а плячката им се закръглила на 10 000 евро.
След подадените сигнали в германската полиция униформените влезли по следите на Петър и групата му, но ромите се усетили и се прибрали в Русе. Последвало издаване на европейска заповед за арест, която русенски криминалисти изпълнили, и преди празниците задържали в дома му Петър Тодоров и крадлите. В началото на бандата е наложена мярка задържане в ареста за 72 часа, но впоследствие зад решетките за постоянно е оставен само соченият за тартор.