Рибите имат сложен индивидуален характер и реагират различно при напрегнати ситуации, установиха британски учени.

Изследването на експертите от Университета в Ексетър, Югозападна Англия е установило, че рибите от вида тринидадска гупа се държат по различен начин, когато са подложени на стрес и реакцията им в подобни ситуации варира широко.

„Когато са поставени в непозната среда, гупите имат различни стратегии за справяне с тази стресова ситуация – много от тях се опитват да се скрият, други се опитват да избягат, някои проучват с внимание“ обстановката, заяви Том Хюсли от Центъра за екология и консервация към Университета в Ексетър.

„Макар поведението на всички гупи да се променя в зависимост от ситуацията – например, всички стават по-предпазливи при по-стресови ситуации, относителните различия помежду им остават незасегнати“, допълни той.

Всяка една от малките рибки е била поставена сама в непознат аквариум, за да се предизвикат у нея средни нива на стрес. За по-високи нива в аквариума са поставяни модели на хищни риби или птици.

Проучването е установило, че макар и хищниците да са направили като цяло гупите по-предпазливи, отделните рибки са запазили различията в начина си на реагиране.

„Искаме да знаем как характерите се свързват с други аспекти на живота (на рибите) и до каква степен това е продиктувано от гените, а не от околната среда“, заяви Алистър Уилсън, който също е от Центъра за екология и консервация към Университета в Ексетър. По думите му учените се надяват да разберат еволюционния процес зад различните характери на рибите и как поведенческите им стратегии биха могли да ги съхранят като вид.