Над 1200 самодейци се изявиха на сцената на 11-ия фолклорен събор „Ценово пее и танцува“, който се проведе през уикенда и привлече стотици гости от цялата страна. За първи път в събитието имаше и международно участие, като в селото гостува танцовият състав „Дойна дунари“ от побратимената на Ценово община Гюргево.
Традиционно съборът откри най-възрастният самодеец в селото Анка Ирманова, която е почетен член на ценовското читалище и основател на групата „Ценовски баби“. Кметът Петър Петров поздрави участници и многобройната публика и подари на Анка икона, която да я закриля, като й пожела да предаде на поколенията своя плам и родолюбие. 
Изпълненията на народната певица Ана-Мария, на танцовата формация „Български ритми“ и духовия оркестър „Туба брас бенд“ повишиха настроението на присъстващите, а на площада се извиха кръшни български хора. Специален гост на събора през втория ден пък беше Димитър Туджаров-Шкумбата. 
На голям интерес се радваха изложбите с картини и сувенири от естествени материали, детската творителница, където най-малките моделираха с глина и пластелин и рисуваха картини с народни мотиви. Пенсионерки в носии пък приготвяха за дегустация местни тестени специалитети. 
Общинската администрация съвместно с Държавния архив в Русе представиха експозиция под наслов „Ценово през годините“ с фотоси, някои от които направени преди повече от сто години.         У