„Учителите ходят сами по махали и крайни квартали, за да издирват отпаднали от училище деца. В медиите постоянно пишете за някакви екипи, в които имало полицай, социален работник, представители на какви ли не институции, но истината е, сами обикаляме със списъците“. Това разказа пред „Утро“ преподавателка в русенско училище, която не че се възмущаваше от поредната демагогия, а просто искаше да уточни нещата с митичните „екипи“.

Да, екипи има - и ние обикновено ходим в екип, но това са наши собствени „екипи“, които ние си сформираме помежду си, продължи педагожката, настояла по разбираеми причини за анонимност. Гледаме да се комбинираме така, че един колега, който има кола, да се обедини с други няколко човека, хубаво е в колата да има с GPS навигация за откриване на адресите, добре е също в екипа да има поне един мъж - ама нали знаете, че мъжете са кът в нашата професия, добави жената. „Щураме се по някакви затънтени места, често пъти отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха. Друг път пък се сблъскваме с други неща. Една колежка като похлопала на една врата, оттам изскочил сънен мургав мъж само по слипове - и той стреснат, ама колежката как се уплашила, не е за разказване!“, продължава русенката. 
Сходни истории разказват и други преподаватели. Всички са единодушни: само учители издирват адресите на отпадналите от училище! Ако адресът е в блок, обикновено домофоните не работят, като не открием никого на адреса, тръгваме да разпитваме съседите, не всички са склонни да ни обясняват, споделя друга русенска учителка. Тя самата заедно с още две колежки обикаля пеша със списъка, който й е даден. „Колко време губим - само ние си знаем. Но не това е най-важното, проблемът е, че не сме спокойни“, додава жената. 
Кампанията по издирване на отпадналите от училище в последните 10 години започна от 1 септември. Според Министерството на образованието и науката в цялата страна са сформирани 1103 екипа, в които са включени 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. 
В последните дни на август началникът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов съобщи за „Утро“, че в Русенска област са сформирани 32 екипа, само за община Русе те са 9, като всеки от тях се състои от 12-13 човека - по един учител, представител на РУО, на съответната община, МВР, социалните служби и учебните заведения - училища и детски градини в района, където ще действа екипът. 
Очевидно не само ние в „Утро“, но и самите учители са останали с впечатлението, че обикалянето на кварталите ще се извършва от ТЕЗИ екипи. 
Сега обаче се оказва, че не е така. 
Издирването на децата по адреси се извършва от учителите, каза Димитър Райнов. Те при необходимост могат да потърсят съдействие от полицай или социален работник, уточни той, като поясни, че в издирването участват 600 учители, а социалните работници са едва 6 човека, кварталните полицаи пък били само 20. Естествено, те няма как да се включат реално, но са на разположение при нужда, добави шефът на РУО. Досега полицейско съдействие било поискано само два пъти, уточни Райнов, без да влиза в подробности.
Адресите се обикалят само от учители, те могат да ползват полиция по преценка, заяви и началникът на общинския отдел „Образование“ Сашо Щерев. По думите му до този момент всичко вървяло нормално.   
Доколко е нормално това, че учителите отново се използват като мравки-работнички, за да свършат една работа, възложена от най-високо място, пък накрая да се рапортува, че с тази кауза са ангажирани всички институции? Доколко е нормално да се злоупотребява с търпението и чувството за отговорност на тези хора? Още повече, че те вършат тази несвойствена работа в свободното си време - в което може би биха могли да се подготвят за урока утре... А и издирват не деца, отпаднали от училището, в което работят, а съвсем други момичета и момчета, някои от които може вече да са многодетни майки. И изобщо, какъв е смисълът от цялото това упражнение, което яде време, без гаранция за реален резултат. 
До този момент на повечето от проверените русенски адреси търсените деца ги няма - почти всички заедно със семействата си са в чужбина: Холандия, Германия, Англия, Турция. Издирването продължава. Адресите се „спускат“ на директорите „на порции“. След като се установи кой от отпадналите от школо къде се намира, ще започне вторият сезон на националния сериал: „Връщане в училище“. Той със сигурност ще бъде още по-цветен и  вълнуващ. Интересно, пак ли същите учители ще изпълняват ролите на масовката, която ще трябва да свърши работа?