Цените на хранителните продукти отново намаляват, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. През миналата седмица индексът на тържищните цени достига до ниво от 1,332 пункта спрямо 1,358 пункта през миналата седмица. Така, след краткото покачване стойността му се връща до нивата от началото на месеца.
От публикуваните данни е видно, че в основата на понижението са по-евтините плодове и зеленчуци. В последните дни най-голям спад записва цената на зелето на борсите на едро (спад от над 27 на сто до цена от 0,40 лева на едро).
С 22% по-евтино се продават корнишоните, а цената на морковите намалява с повече от 11 на сто. В същото време поскъпват доматите и краставиците, отглеждани на открито - съответно с 13% и 10%. Данните на Комисията показват, че дините са понижили цената си с 16% през последната седмица, но в същото време цената на ябълките и прасковите върви нагоре.
Цените на повечето млечни и месни продукти, както и на яйцата остават почти без промяна, е видно още от статистиката. Намаление се отчита по отношение на цената на лещата (с 2,7%) и ориза (1,6%).