Най-добрата реколта кайсии от години са прибрали това лято българските фермери, показват данните на земеделското министерство. Средният добив спрямо реколта ‚2016 възлиза на 44,2%, а заради по-големите реколтирани площи общото количество нараства с 52,9%. 
При производството на череши, вишни, круши, маслодайна роза и ягоди също се отчита увеличение на годишна база, макар и по-слабо изразено - в рамките на 1,5% - 10,7%. Същевременно, производството на сливи, праскови, лозя - винени и десертни и ябълки намалява в границите от 2,5% до 36,2%. Най-чувствителен спад е налице при десертните лозя.
Събраната продукция от лавандула и малини е значително над отчетената по същото време на 2016 г. Средния добив на малини нараства с 22,4%, а на лавандулата с 21,8%. Намалението при десертните лозя с 18,4%.
От 27 септември производителите на плодове ще могат да се възползват от познатата им схема „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на плодовете“. Финансовата подкрепа има за цел да компенсира земеделските стопани, пострадали от възбраната на внос на някои продукти от Европейския съюз към Руската Федерация.
Подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката „изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. или до изчерпване на максималните количествата от 2000 тона. Кандидати могат да бъдат овощари, които отглеждат ябълки, круши, праскови и нектарини, сливи и череши.