Земетресение с магнитуд от 3,4 по Рихтер беше регистрирано в близост до полигон за ядрени изпитания в севернокорейската провинция Северен Хамгьон. Инцидентът е станал в събота, съобщи японската телевизия NHK.

От Китайския сеизмологичен център съобщиха, че също са регистрирали труса, причина за който би могъл да е ядрен взрив. Властите в Пекин смятат така, тъй като епицентърът е бил на самата земна повърхност или на 0 км дълбочина.

Също така трусът е само на 5 км от мястото на изпълнение на предишния ядрен опит на КНДР, който беше осъществен на 3 септември.

От Южнокорейската метеорологична агенция потвърдиха за земетресение със сходна сила, но заявиха, че най-вероятно става въпрос за бедствие с естествен произход.

След съобщенията за възможен нов ядрен опит на Северна Корея от Организацията по договора за всеобща забрана на ядрените изпитания към ООН заявиха, че внимателно изучават сеизмичната активност на територията на КНДР.

„Анализаторите изучават необичайната сеизмична активност с по-малък магнитуд в КНДР“, заяви секретарят на Подготвителната комисия към организацията.

В петък севернокорейският министър на външните работи Ли Йон Хо съобщи, че Пхенян обмисля възможността да проведе ново изпитание с водородна бомба в отговор на агресивната политика на САЩ. По думите на дипломата това може да е опит с водородна бомба, който да бъде осъществен в Тихия океан.

Днешното земетресение идва след дни на остра реторика между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В първата си реч пред Общото събрание на ООН държавният глава на САЩ определи севернокорейския лидер като „човек ракета“ и посочи, че при необходимост Вашингтон ще докара до пълно унищожение КНДР.

В отговор Ким направи първо по рода си обръщение, в което нарече Тръмп „умопомрачен“ и заяви, че ще отговори с „огън“ на действията на САЩ.

Взаимните нападки започнаха, след като Северна Корея предприе изпитания на балистични ракети, две от които прелетяха над японска територия. В същото време в началото на месеца режимът в Пхенян осъществи най-мощният си ядрен тест досега. Експлозията предизвика силно земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер, което беше усетено и на територията на Китай.