Стереотипите за двата пола се вкореняват в човешкото съзнание до 10-годишна възраст, показва ново международно проучване, според което подобни схващания могат да доведат до депресия, самоубийство и насилие.

Според проучването, което обхваща 15 държави, парите, предвидени за програми за превенция на стереотипните разбирания у младежи са напразни, тъй като усилията за борба с тях трябва да започват на много по-ранна възраст.

„Рисковете за юношеското здраве се формират от поведение, вкоренено в ролите, отредени на двата пола, които могат да бъдат формирани у деца до навършването им на 10 или 11 години“, смята Кристин Мари, водещият автор на изследването, изготвено съвместно със Световната здравна организация (СЗО) и университета „Джон Хопкинс“.

По думите й милиарди долара се харчат всяка година за програми за младежко здраве, които са насочени към младежи над 15-годишна възраст, но част от тези средства може да са напразни, тъй като до достигането на тази възраст вече е късно за определени промени в начина на мислене.

Интервюта с 450 юноши са проведени в Боливия, Белгия, Буркина Фасо, Китай, Демократична република Конго, Еквадор, Египет, Индия, Кения, Малави, Нигерия, Шотландия, Южна Африка и САЩ.

Според авторите на изследването стереотипите по полов признак, които подчертават женската пасивност могат да окуражат насилието. Тези стереотипи „излагат момичетата на голям риск от напускане на училище или ставане обект на физическо или сексуално насилие, брак в детска възраст, ранна бременност, ХИВ или други инфекции, предавани по полов път“.

В същото време момчетата са окуражавани да прекарват повече време извън дома си. Когато става въпрос за връзки, на момчетата се гледа като на тези, които трябва да направят първата крачка. В допълнение на това масово момичетата са учени на това, че техните тела са ключовите им преимущества.

Мари посочва, че на някои места по света момичетата, с които са проведени интервюта, посочват, че са научени, че телата им трябва да изглеждат привлекателно, но не прекалено.

Момчетата също страдат от предразсъдъци, налагащи им физическа сила и независимост, което ги прави по-податливи на насилие, злоупотреба с опиати и самоубийство. Също така, макар да се наблюдава приемане на това едно момиче да се облича като момче – особено в Белгия, Китай, Индия и САЩ, то има „почти нулева толерантност“ към момчета, които се противопоставят на наложените полови роли.