Уникална за света технология за клинкерни изделия /създадени от глина по специален начин, който ги прави изключително здрави и устойчиви/ продукти ще представи на международния технически панаир в Пловдив русенският производител на керамични изделия „Труд“. Тя е разработена от техническия екип на компанията и финансирана със собствени средства. Внедряването й ще позволи на фирмата да намали съществено себестойността на продукцията, като същевременно изработваните павета, плочи и други настилки покриват изцяло изискванията на всички стандарти.
Сърцевината на новата технология е, че керамичните изделия се изработват не чрез екструдиране, а чрез пресоване. Полусухият метод спестява редица операции, което води до намаляване на себестойността на продукцията. Технологията не налага и ограничения върху формата на изделието, обясни Петко Бойчев - ръководител „Маркетинг“ в „Труд“. 
В Пловдив фирмата ще представи цялата си гама клинкерни продукти с надеждата за иницииране на нови партньорства и популяризиране на българското производство. Със същата цел са планирани и участия на изложения в Румъния и Италия.
„Труд“ е единственият производител на клинкерни изделия в България и на Балканския полуостров. Фирмата участва в изграждането на някои от най-важните инфраструктурни проекти в Русе като обновяването на ул.“Александровска“, пешеходната зона на кръговото пред „Булстрад Арена“, пространствата около новия корпус на Русенски университет и др. През 2016 г.“Труд“ дари клинкерни настилки за изграждане на Мемориал на загиналите във войните.
Дълго време фирмата бе единствен вариант за подновяване на емблематичните, но овехтели жълти павети на София. Точният им състав бе установен от наши учени още преди 4 години, разработена бе и технология за производството им в „Труд“ на базата на изцяло местни суровини. Както научи „Утро“ обаче, този проект вече не е на дневен ред, тъй като столичната управа е предпочела да запази ограничено количество павета, а негодните да заменя с по-евтина настилка.