„По-голямо удоволствие за човек от възможността да помогне на другите в нужда няма“. Това заяви при откриването на новото детско отделение на Университетска болница Русе роденият в Горно Абланово канадски милионер, направил серия големи дарения, всяко от които допринася за промяната на родния си край. 
Игнат Канев и съпругата му Диди не само дариха половин милион лева за обновяването на педиатрията, а и лично дойдоха на освещаването му. Тържеството се състоя точно година след началото на ремонта на педиатрията на детската площадка зад старата сграда на болницата, изградена пак с техни средства. На него присъстваха главният секретар на Министерството на здравеопазването Алена Маркова, областният управител Галин Григоров и заместниците му, зам.-кметовете Наталия Кръстева и Иван Григоров и шефове на русенски фирми, които също са дарили средства и материали за ремонта и за закупуване на медицинска техника. Прочетен бе и поздравителен адрес от здравния министър проф.Николай Петров, а Тивериополският епископ Тихон отслужи с русенски свещеници молебен за здраве, успех и благоденствие.
Изпълнителният директор на болницата д-р Иван Стоянов изказа сърдечна благодарност за оказаната помощ. 
„Двете крила в педиатрията, които носят имената на дъщерите на основния дарител - Анна-Мария Канев и Кристина Канев, се превърнаха в модерно лечебно пространство. В него работят едни от най-добрите специалисти в тази област и благодарение на вашата и на семейството ви помощ ние можем да се похвалим с една модерна лечебна структура, каквато има в най-добрите болници по света“, каза д-р Стоянов и връчи на Игнат Канев и фамилията му грамота и плакет за благодарност за щедрото дарение.
„Искам в този паметен за вас ден да благодаря на д-р Стоянов за денонощния му труд и за много проведени телефонни разговори с мен в Канада, докато течеше ремонта на отделението. Тази среща в Русе няма да е последна“, отвърна преуспелият строителен предприемач и припомни съпричастността си и материалната подкрепа за региона.
„Изключително се вълнувам на днешния ден, защото мога да ви поканя в новото отделение. В него ние водим битки за живота на децата на Русе, а след ремонта с даренията на фамилия Канев то се превърна в едно уютно и красиво място, където престоят на пациентите е доста по-приятен и по-поносим. Откакто отделението бе преместено в Хирургическия блок, персоналът се промени, манталитетът на пациентите също“, подчерта началникът на педиатрията д-р Ева Цонкова. 
Детските отделения в болницата съществуват от 50 години. След обединяването им в една педиатрия през 2010 година ежегодно през него преминават около 2700 деца. В момента отделението разполага с 45 легла за деца от 1 месец до 18 години. С пари от „Българската Коледа“ са купени ултразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология, както и респиратор, които ще бъдат доставени до края на годината. 
„Благодаря на един велик българин с голямо сърце, който прави нашия регион по-добро място за живеене“, обърна се към Игнат Канев областният управител Галин Григоров и връчи на д-р Цонкова икона на закрилника на лекарите св.Пателеймон и подаръци за децата в отделението.
Икона и пожелания за здраве и успехи на всички работещи в болницата получи и нейният директор д-р Иван Стоянов. Тя бе от името на кмета Пламен Стоилов, с образа на св.Георги Победоносец и бе връчена от зам.-кмета Иван Григоров.