- Г-н Станков, в последните седмици национални телевизии и множество сайтове тиражираха информация от адвоката на пострадалите от взрива в гара Хитрино, че „Булмаркет рейл карго“ изпразва банковите си сметки и се опитва да избегне изплащането на обезщетения. Каква е вашата гледна точка?
- Първо искам да кажа, че още никакъв съд не е постановил, че „Булмаркет Рейл Карго“ има някаква вина за инцидента. Камо ли пък да ни е осъдил да плащаме  обезщетения на пострадалите. Следствието за трагедията в Хитрино още не е приключило официално и до този момент никой не е намерил каквато и да е нередност от наша страна. Като оператор ние сме абсолютно изрядни. Така че „Булмаркет“ не бяга от отговорност, но наказателното дело още не е приключило. Според нас беше редно то да завърши преди да се води гражданското за евентуални обезщетения. Но адвокатът на пострадалите не се съгласи и затова срещу нас са заведени множество искове.
- На каква стойност са тези искове?
- Това са над 50 дела, заведени в Софийски градски, Софийски районен и Апелативен съд - София. Съдят всички накуп - „Булмаркет Рейл Карго“, „Булмаркет ДМ“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. На практика всички наследници на загиналите и всички пострадали искат обезщетения, някои са на стойност дори 500 хил. лева. Което е абсурдно - най-голямото обезщетение, присъдено по такива дела в България, е 100 хил. лева. Направихме проучване за всички жп инциденти в Европа от 1998 г. насам и установихме, че най-голямото обезщетение, платено от фирма, за която категорично е установено, че е виновна, е 1,5 млн. евро. Впрочем общоприетата практика в Европа, а и по света, е да се постанови сума, която компанията да заплати на всички пострадали, а не всеки от тях да я съди поотделно. 
- Ако няма присъдени обезщетения, на база на какво са запорирани сметките на „Булмаркет Рейл Карго“? 
- Съдът е допуснал предварително обезпечение на евентуалния бъдещ иск, ако фирмата бъде осъдена да заплати обезщетения. Нашето предложение беше за обезпечение да послужат активи и недвижими имоти на фирмата, за да не се пречи на нормалната й дейност. Защото ако са запорирани сметките й - как тя да работи? Точно хората от Хитрино трябва да са най-заинтересовани „Булмаркет Рейл Карго“ да продължи да функционира нормално, тъй като претендират да получат пари от нея. Сега частен съдия изпълнител неправилно разпореди на банките сумите да бъдат преведени в негова сметка. Което е незаконно, тъй като за подобно действние трябва да има изпълнителен лист. 
- И как работи фирмата със запорирани сметки?
- Работим през спедитор, който подписва договорите с клиентите. Допустимо е по Търговския закон и няма нищо нередно. 
- Но адвокат Николай Димитров твърди, че по този начин се опитвате да избягате от отговорност и да оставите вземанията на пострадалите без обезпечения?
- И какво трябваше да направим според адвокат Димитров? Да затворим фирмата и да пратим 150 човека на улицата ли? Само защото евентуално може да бъде осъдена да заплаща обезщетения. Ами ако съдът реши, че нямаме вина? Значи ще сме затрили една добре работеща фирма за нищо. Това едва ли ще разтревожи адвокат Димитров, но аз не мога да го допусна, нося отговорност и към тези хора, работили за нас дълги години. „Булмаркет Рейл Карго“ трябваше да продължи някак да извършва дейност и да обслужва клиентите си. Така че намерихме начин да работи и със запорирани сметки. 
Ако исках да избягам от отговорност, най-лесно беше веднага да закрия фирмата, да върна лиценза за жп превозвач като продам или отдам под наем всички активи. И тогава нямаше да има от кого да търсят обезщетения. Защото според нашите адвокати „Булмаркет ДМ“ по никакъв начин не може да носи отговорността на дъщерната си фирма. 
- Мълчахте доста време по тази тема, защо решихте да говорите сега?
- Мълчах, защото случаят е деликатен, разбирам мъката на хората от Хитрино и не мога да не съм съпричастен. Сега обаче виждам как някой се опитва да направи един куп пари от тази мъка, разбира се, за сметка на „Булмаркет“. А цялата тази негативна кампания срещу нас се отразява и на служителите на фирмата, които започват да се чудят какво ще става в бъдеще. Искам да ги уверя, че ще направя всичко необходимо „Булмаркет Рейл Карго“ да продължи да работи нормално и никой от тях няма остане без работа. Дори двамата подсъдими машинисти са още на работа при нас и се надяваме това да продължи. Съдът ще реши виновни ли сме или не. Но фирма „Булмаркет ДМ“ винаги се грижи за своите хора. И ще продължи да се грижи.

Управителите на „Булмаркет ДМ“ ООД и „Булмаркет рейл карго“ ЕООД Станко Станков и Стефан Иванов разпространиха отворено писмо, в което твърдят, че са обект на злонамерена и користна кампания, имаща за цел да повлияе на съда. Двете фирми подчертават, че имат нужните средства и възможности и ако бъдат осъдени да заплатят претендираните обезщетения, ще го направят, но до момента няма нито един окончателен акт, който да установява някаква тяхна вина.
Ето и целият текст на писмото:


ДО
МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОТВОРЕНО ПИСМО
От „БУЛМАРКЕТ ДМ“ООД, ЕИК124077052, седалище и адрес на управление: гр. Русе, бул. „Тутракан“ 100, представлявано от управителя Станко Добрев Станков
и „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ЕООД, ЕИК203336022, седалище и адрес на управление: гр. Русе, бул. „Тутракан“ 100, офис-център Булмаркет, ет. 4, офис 404, представлявано от управителя Стефан Маринов Иванов
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,
Принудени сме да се обърнем към Вас по този начин заради кампанията, която се води срещу нас след настъпване на инцидента в село Хитрино на 10.12.2016г. 
През последните седмици и месеци, в различни електронни и печатни медии, интензивно се излъчват репортажи и се публикуват статии, които не можем да подминем, защото няма как да не направи впечатление изключителната тенденциозност на тези материали. 
Не можем да приемем с лекота факта, че български медии, вероятно в желанието си да бъдат полезни на своите зрители и читатели, волно или не, се превръщат в инструмент на недобросъвестни и откровено злонамерени лица, чиято единствена цел е да извлекат материална изгода, чрез нагнетяване на обществено напрежение по темата. Тъжно е да се наблюдава как, водени от желанието да информират, медиите всъщност се превръщат в проводник на користни интереси, като освен всичко друго по този начин саботират нормалното и законосъобразно развитие на съдебните дела.
Общият лайтмотив на визираните журналистически материали е този, че едностранчиво и необективно се представя фактологията по случая. Представя се изключително позицията на едната от страните по спора с внушението, че нейните заинтересовани твърдения са доказани факти. Внушава се, че „БУЛМАРКЕТ ДМ“ ООД и „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ ЕООД имат незаконосъобразно поведение и опитват да ощетят пострадалите от инцидента. На последно място, но не и по значение, дори напротив - с лека ръка се раздават присъди и се вменява отговорност, при условие, че все още няма произнасяне на единствения орган в държавата, който има право да решава въпросите за вината и отговорността - СЪДЪТ. 
Целта на инициаторите на тези материали е да се нагнети обществено напрежение; да се отрови средата, в която функционира и съдът, сезиран с делата, като по този начин се окаже недобросъвестно въздействие върху вътрешното убеждение именно на съда, който следва да реши спора. Възпрепятства се по всякакъв начин и нормалната дейност на превозвача   „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ЕООД, като не се дава сметка, че интересът на пострадалите ще бъде защитен само ако дружеството работи пълноценно и ефективно, за да се гарантират средствата, които съдът евентуално би им присъдил.
Във връзка с констатираните по-горе факти, изразяваме следната позиция:
1.) Тепърва започват дела, по всяко от които само съдът ще реши дали изобщо „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ ЕООД и/или „БУЛМАРКЕТ ДМ“ ООД носят отговорност за настъпилия инцидент и дали дължат обезщетения. Докато не бъдат постановени окончателни съдебни актове, с които евентуално „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ ЕООД и/или „БУЛМАРКЕТ ДМ“ ООД са осъдени да заплатят обезщетения, то дружествата не дължат никакви суми във връзка с инцидента. Към момента НЯМА нито един окончателен акт на съда, който да установява наше задължение и затова този въпрос не следва да се разисква или решава в медиите.  
2.) Неведнъж до сега сме заявявали, правим го и сега, че „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ ЕООД и „БУЛМАРКЕТ ДМ“ ООД имат нужните средства и възможности и ако дружествата бъдат осъдени да заплатят претендираните обезщетения, то ще го сторим, като ищците ще получат изцяло сумите, които евентуално съдът им присъди. За това че дружествата ни са работещи и имат такъв потенциал, може да се увери всеки заинтересован, като види Годишните им финансови отчети оповестени в Търговският регистър, който е публичен.
3.) Вярваме, че всеки журналист, при подготовката на даден материал трябва да провери фактите, за които говори пълно, всестранно и обективно. В материалите от кампанията срещу нас се забелязва точно обратното -липсва каквато и да е проверка на фактическата обстановка, като тя е заменена от безкритично възпроизвеждане на позицията на една от страните по спора.  Надяваме се занапред да работите изключително по основополагащите правила на професията си.
4.) Вярваме, че правораздаването е висша проявна форма на държавността и поради тази причина не е редно съдебните спорове да се пренасят за „решаване“ от съдебната зала в медиите. Правораздаването не се подчинява на логиката и правилата на медиите, то е нещо различно. И това  не трябва да се променя, ако искаме да живеем в правова държава.
Станко Станков-управител на „БУЛМАРКЕТ ДМ“ ООД      
Стефан Иванов-управител на „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО“ ЕООД 
20.09.2017 г.
Гр. Русе