Човечеството може да остане без защита от болестотворни бактерии заради растящата им устойчивост към антибиотици, съобщи ТАСС, цитирайки доклад на Световната здравна организация.

Резистентността към противомикробни препарати може сериозно за застраши напредъка в съвременната медицина, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той призова спешно да бъдат увеличени инвестициите за изследвания и разработки, свързани с устойчивите на антибиотици инфекции, като туберкулозата. В противен случай, каза той, човечеството "ще бъде върнато във времената, когато хората са се бояли от обичайни инфекции и са рискували живота си при незначителни операции". 

Повечето използвани сега лекарства са "модификации на съществуващи класове антибиотици", което е "краткосрочно решение", отбелязва докладът.

Вариантите за лечение на най-опасните инфекции са малко. Такава болест е туберкулозата, която ежегодно отнема 250 хиляди живота. За последните 70 години на пазара са се появили само два антибиотика за лечение на резистентна туберкулоза. Дефицит има и при вариантите за борба с патогени като ацинетобактерии и ентеробактерии, които са опасни за пациентите в болниците.