Радвам се, че мога да съм ваш гост. Както каза моя приятел Бойко Борисов България и Полша са страни, които ги свързват много неща. Ние сме приятели и днешната ни среща показа, че България и Полша имат много общи неща. Това заяви премиерът на Полша Беата Шидло след срещата си с Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Радвам се, че мога да съм гост на премиера в период, когато България се подготвя за председателството на ЕС от 1 януари и именно България ще бъде страната, която ще председателства ЕС и Полша свързва с това председателство големи надежди, добави Шидло. Тя обясни, че Полша смята, че единността в ЕС и нашия регион е основа за бъдещето и развитието в ЕС.

„За нас е важно да сме заедно. Имаме много общи теми, инфраструктура, социална политика и политически теми разбира се и сигурността. Благодаря, че България толкова добре се справя със задълженията си да защитава външните европейски граници. Действително тези задължения, които са наложени на България се изпълняват. Това показва, че е възможно чрез ангажираност да се води ефективна политика и благодаря сърдечно на България за това, подчерта полският премиер.

Тя допълни, че България трябва да бъде страна, която ще влезе в Шенген. Полша е отворена за сътрудничество ЕС да се разширява. Политиката към Западните Балкани трябва да е отворена. Искаме да има единство и солидарност, каза още Беата Шидло.

Всички имаме разбирането, че на Балканите, ако младите нямат преспективата , те ще отидат в други страни. Затова с много такт, с разговори, с диалог взаимни компромиси и мотивирано убеждаване на колегите в ЕС трябва да дадем перспектива за Балканите – най-вече за младите хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с полския си колега.. Българският министър-председател обясни, че в противен случай младите ще заминат от Балканите в други страни. Като начин да бъдат задържани той посочи - присъеднияване, свързаност, култура, бизнес.

По време на разговорите на двамата премиери е била засегната и темата за добросъседството, за разбирането ни за НАТО и ЕС. Разговаряхме дълго и за срещата с Макрон във Варна, премиерът на Полша ми благодари за подкрепата за Полша. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили, да положим усилия да бъдем единни и да не бъде Европа на две скорости, каза Борисов.

С общи усилия с колегите на Вишеградската четворка, ще поработим така, че на Балканите всички да се чувстваме равноправни членове на ЕС. Всяка държава има какво да решава – но разбирателството, разбирането за общ ЕС ще ни помага.