Норвежкият държавен суверенен фонд, който е и най-големият по рода си в света, достигна във вторник сумата от 1 трлн. долара, съобщиха от норвежката Централна банка, която управлява капитала.

Това означава, че на всеки гражданин от населението на Норвегия в размер на 5,3 млн. души, се полагат по близо 189 000 долара.

„Не смятам, че някой е очаквал фондът да достигне до 1 трлн. долара, когато първият трансфер на приходи от петрол беше осъществен през май 1996 г.“, заяви в изявление Ингве Слингстад, изпълнителен директор на инвестиционния отдел на националната банка „Норгес“.

Спестовният фонд на Норвегия цели да инвестира социалната система на държавата, когато един ден петролът на държавата се изчерпа. Правителството, което влага всички приходи от „черно злато“ във фонда, може да тегли от него само еквивалента на очакваната възвръщаемост на средствата, но не и твърдия капитал.

Миналата година правителството за първи път започна да тегли повече пари от фонда, отколкото инвестира в него. Това се дължеше на резкия спад в цената на петрола.

Норвегия е най-голямата производителка на петрол в Западна Европа.

Държавният пенсионен фонд на Норвегия, както е официалното му наименование, е основан през 1990 г. и инвестира предимно в акции (те представляват 65,1% от портфолиото му в края на второто тримесечие), но също така и в недвижими имоти и облигации. С дялове в близо 9000 компании фондът притежава 1,3% от световната пазарна капитализация и 2,3% от тази в Европа.