Международна група учени от Италия и САЩ уточниха местоположението на огнището от магма по Флегрейските полета в южна Италия.

По данни на сеизмолозите разтопените породи се намират под пристанищния град Поцуоли и създават налягане, което може да засили вулканично изригване до катастрофални размери, пише Phys.org.

През 80-те години в района на Флегрейските полета имаше серия слаби земетресения заради това, че магма бе попаднала в калдера на супервулкана. Калдерата е вуланично образувание, което се получава при срива на кратера навътре в самия него.

Сега учените определиха, че течната сплав се е вдигнала до 1-2 километра под земната повърхност, срещайки по пътя си скални образувания. Изригването не се случи, но разтопените породи предизвикаха деформация на литосферата и нарастване на налягането, което предизвика подземните трусове. Сега огнището от магма се намира под Поцуоли и вероятно под Неапол, а и се разпространява към морето. Учените не могат да кажат кога ще има изригване, но подчертават, че супервулканът става все по-опасен. Има все пак вероятност магмата да избие някъде по морското дъно и катастрофата да не се случи.

Суперизригването на Флегрейских полета стана преди около 40 000 години и вероятно е предизвикало вулканична зима. Пепелта покри територия от над 1,1 милиона квадратни километра.