Подготвят се още облекчения за издаване на „Синя карта“. Законодателни предложения предвиждат документа да могат да получават всички категории висококвалифицирани кадри. Досега от тази възможност можеха да се възползват само ИТ специалисти.
С промените държавата ще отговори на настояванията на бизнеса да се улесни вносът на квалифицирани кадри, каквито трудовият пазар у нас вече не предлага. По текстовете на внесения в Народното събрание проект са работили експерти от социалното министерство, МВР, МВнР, Държавната агенция за българите в чужбина, както и специалисти от НАП.
Срокът на „Синята карта“ ще бъде удължен на 4 години и така всеки, който я е получил без всякакви допълнителни удостоверения и необходимост за препотвърждаване, ще може да я ползва в България за този период. Въвежда се и ускорена процедура за издаването на картата на гражданите на трети страни, които през последните 5 години са пребивавали в страната с някаква форма на разрешение за работа. Урежда се въпросът за преминаване от краткосрочна заетост от 90 дни към разрешение за издаване на 9-месечна работна виза от регистрационен към разрешителен режим без да е необходимо да се напуска страната.
Премахва се заложеният досега в закона пазарен тест, който трябва да извършват работодателите за всяка специалност, по която биха желали да дадат „Синя карта“ на определен специалист. Срокът за получаване документа ще бъде общо 37 дни.