Нова водка с марка „Русе“ пуска на пазара „Винпром Русе“ през следващия месец, научи „Утро“ от изпълнителния директор на дружеството Наталия Къснеделчева. На етикета й ще бъдат изобразени Паметникът на свободата и Доходното здание. Високоалкохолният продукт ще бъде в средния клас, на цена конкурентна на останалите български производители.
Водка „Русе“ е произведена по поръчка на живеещ в САЩ български бизнесмен и вече се продава в града на хазарта Лас Вегас. След успешния дебют в Америка, сега винпромът започва продажбите й на родния пазар. Предстои и рефреш на някои винени серии и балсамовите оцети с билки, които вече се предлагат с нови етикети.
„Винпром Русе“ приключи мащабната реконструкция на завода, който от соцмастодонт, разположен върху площ от близо 100 декара, сега е събран много по-компактно върху само 40 дка. Излишните терени и халета са продадени, което не само осигурява свежи средства за необходимите ремонти, но и ще намали за в бъдеще не само разходите за данък сгради, а и присъщи за производството разходи, тъй като траспортирането на продукцията между няколко халета е вече съкратено.
„Получи се един много по-компактен и по-функционален завод. Линиите за бутилиране са същите, така че запазваме капацитета от 6-7 милиона бутилки годишно. Запазваме и същия персонал, който в последните години е около 70 човека“, обясни Къснеделчева.
Въпреки загубените за реконструкцията месеци, „Винпром Русе“ очаква тази година да произведе 4,5-4,8 млн. бутилки. За първи път от доста време е направена изкупна кампания, вече са приключени покупките на мускат и шардоне, както и 150 тона кайсии за ракия. Предстои закупуването на грозде от червените винени сортове. Общото количество ще достигне 600 тона, които ще бъдат използвани за производство на сортови вина от тазгодишна реколта. Както и досега основните количества суровина „Винпром Русе“ ще закупува целогодишно от други по-малки изби, които ще преработва по собствените си технологии.
Основни пазари на русенския производител остават Русия, Полша, Литва и Латвия. Нова дестинация от тази година е Южна Корея, закъдето вече са направени две доставки. За САЩ ежегодно заминават 3-4 контейнера вино, към които сега ще се прибави и водката „Русе“.