Малко преди изтичането на втората година от мандата и след пет години членство в СДС младият общински съветник Стоян Янев напусна партията и преминава в отбора на друга политическа сила. Още през юни Янев е прекратил членството си в СДС и поради това е счел за редно да напусне и Реформаторския блок в общинския съвет. Така групата на дясната коалиция намалява от 6 на 5 съветници.
Волята на Янев да напусне доскорошните си съидейници бе обявена в началото на вчерашната сесия от председателя на общинския съвет Христо Белоев, който уведоми избраниците за решението на колегата им, внесено като официално заявление.
Самият Янев отказа какъвто и да е коментар по темата. От свои източници „Утро“ научи, че той вече е член на ГЕРБ и се очаква това да бъде обявено още на следващата сесия през октомври. 
Младият общински съветник се присъединява към СДС в края на 2012 година, когато тъкмо се оформяше Реформаторски блок. Роля при избора му към коя партия да се насочи изиграва неговият роднина Борис Панов, който е един от стълбовете на Демократическата партия и СДС в града в началото на прехода. 
На местните избори през октомври 2015 година  креслото на Янев в общинския съвет бе осигурено от подадените за него преференции. Той беше шести в листата на Реформаторския блок и събра 200 лични предпочитания.
Стоян Янев е председател на комисията по образование и наука и участва в комисиите по икономическа и инвестиционна политика и земеделие и екология. Дали след „трансфера“ му в ГЕРБ ще запази този пост, или той отново ще бъде предложен на Реформаторския блок, предстои да разберем.