викПовече от 30 русенци надуха свирки и скандираха вчера пообед „Оставка“ и „Мафия“ пред сградата на РИОСВ. Те носеха плакати с надписи „Дайте ни шанс да дишаме“, „Спрете геноцида над Русе“, „Чист въздух за децата в Русе“, като идеята на протестa беше солидарно да подкрепят жителите на пловдивското село Труд и Нова Загора, които също недоволстват от замърсявания на въздуха. 
Пет години биваме тровени безпощадно, а РИОСВ не взема никакво отношение по въпроса. Те са безучастни наблюдатели над геноцида, който се извършва над жителите на Русе, каза Емилиян Йорданов. 
Сред познатите участници в осмия протест с искане за чист въздух за Русе беше Андриана Николова, която отбеляза, че причината за вялото присъствие e краткото време за организиране на демонстрацията - малко повече от 24 часа протест. 
Няма да се спрем толкова лесно. Следващия път ще бъдем много повече и да не си мислят, че ще ги оставим на мира. Смятаме да продължаваме до дупка! Ако трябва спонтанно, ако трябва всеки месец, ако трябва по-драстично, ако трябва ще обикаляме пеша кръговото и ще затваряме Дунав мост, но това няма да отшуми и няма да се откажем, категорична беше Николова. 
В тази връзка се организира шествие на 27 септември, което ще тръгне от Халите и ще премине през „Александровска“ до общината, където отново ще има митинг.
Не искаме да сме заложници по апартаментите, не сме длъжни да душим и да имаме някакви носове, които да откриват какво има във въздуха. РИСОВ има за задача да се погрижи за чистия въздух на нашите деца, има за цел да разбере точно какво се излъчва във въздуха и краткосрочно да направи стратегия за решаването на този проблем, допълни още Андриана Николова. 
Тук съм, защото съм един от младите хора в Русе, имам малко дете на 4 години, имала съм много възможности да отида да живея и да работя в друг град, но продължавам да искам да го правя в Русе. Много други млади хора са в същото положение. Живея на центъра, миризмите са различни и проблемът не е само в „Монтюпе“. Всички производствени заводи бълват такива зловония и вредни миризми, коментира Велина Георгиева.
Директорът на РИОСВ Любомир Атанасов заяви, че за обгазяване на Русе не може да се говори изобщо.
Качеството на въздуха се следи от три автоматични станции, а резултатите се публикуват ежедневно. На нито един от показателите няма превишения не само последните седмици, но и последните месеци. Няма място за притеснение за нито един русенец да живее и да диша в града, увери още той. 
Шефът на екоинспекцията отбеляза, че през последния месец има постъпили около 30 сигнала.
Има дежурен денонощен екип, който се отзовава на всички сигнали в рамките на 15-20 минути. Някои от тях са основателни, а причините са различни-както промишлени източници, така и запалени контейнери, гуми, кабели. Сред промишлените източници попадат и много малки фирми, някои от които в сивия сектор, обясни Атанасов.