Пушачи, заразени с ХИВ, е по-вероятно да умрат от рак, отколкото от човешкия имуннодефицитен вирус, показват нови данни на американски учени.

„Заразяването с ХИВ и пушенето на тютюн заедно могат да ускорят развитието на рак на белите дробове“, предупреждава проучването. В него се допълва също, че пушенето намалява продължителността на живот сред хората с ХИВ повече, отколкото самият вирус.

Заключенията са особено тревожни, тъй като пушенето е често срещано сред пациентите с ХИВ. То достига до 40% от заразените, което е двойно повече от средното ниво на пушачи в САЩ.

„ХИВ и тютюнопушене е особено лоша комбинация, когато става въпрос за рак на белите дробове“, заяви водещият автор на изследването Кришна Реди, доктор от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън

Според заключенията 25% от хората, които приемат медикаменти срещу ХИВ, но пушат, могат да починат от рак на белите дробове. При тях има от 6 до 13 процента по-голям шанс да починат от рак, отколкото от ХИВ или СПИН.

Шансовете на пациентите обаче значително се подобряват, ако те успеят да се откажат от цигарите навреме. При отказалите се до 40-годишна възраст рискът от рак на белите дробове е само 6%. „Отказът от тютюнопушене е едно от най-важните неща, които хората с ХИВ могат да направят, за да подобрят своето здраве и да живеят по-дълго“, посочва съавторът Травис Багет, който също работи в Масачузетската многопрофилна болница.