Как може да се направи ледник и защо ледниците се движат, могат ли да причиняват земетресения и още куп любопитни познания очакват любознателните русенци в регионална библиотека „Любен Каравелов“ на 29 септември от 18.30 ч.
В рамките на Европейската нощ на учените е планирана богата програма в библиотеката, Историческия музей, в градинката на площад „Батенберг“. Специално по въпроса за ледниците думата ще има д-р Гергана Георгиева, която ще посвети в темата интересуващите се.
Но още няколко дузини теми и експерименти ще приковат вниманието в Нощта на учените, в която Русе се включва заедно с още над 300 европейски града. Организатор е Русенската търговско-индустриална камара в партньорство с Русенския университет „Ангел Кънчев“, РБ „Любен Каравелов“, РИМ и Центъра за кариерно ориентиране. 
Акцент в тазгодишната Европейска нощ на учените - Русе 2017 са инициативите за деца и младежи, които ще продължат от 16.30 до 22 часа. Предвидени са множество демонстрации, лекции, изложения, прожекции.
Сред темите са ваксините, имунната система, чудесата на химията, археология, най-нова история, в света на животните. Малко преди финала на Нощта на учените в Лапидариума от 20.30 учени от музея ще покажат как се откриват прилепи с ултразвуков детектор. Финалът на „нощта“ ще бъде ознаменуван с безопасно-бомбастично показно на Корпуса за бързо гърмене, съобщават организаторите.