„Вие сте щастливци, защото имате възможност, каквато аз нямах - да учите. В този свят конкуренцията е огромна и трябва много, много да се учи, защото България се вуждае от знаещи млади хора.“. С тези думи се обърна към студентите от Русенския университет един от най-богатите българи Игнат Канев, който бе специален гост на откриването на новата академична година. „Бог да пази Канада и България!“, завърши обръщението си роденият в Горно Абланово строителен предприемач, който е и доктор хонорис кауза на университета.
1660 първокурсници, 72 от които приети с отличен успех, бяха основните действащи лица във вчерашното тържество.
Сред гостите бяха кметът Пламен Стоилов, областният управител Галин Григоров, депутатите Пламен Нунев и Андриан Райков от ГЕРБ, Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов от БСП, зам.-министърът на правосъдието проф.Николай Проданов и аташето от руското генконсулство Марина Сергунина. 
Ректорът проф.Велизара Пенчева съобщи за новото отличие за университета  - плакет „Антим Първи“, който председателят на Народното събрание Димитър Главчев е връчил при откриването на академичната година в новия филиал на РУ във Видин. Тя припомни, че тази година ще бъде отбелязана 25-годишнината на Юридическия факултет, който вече е дал дипломи на над 2000 юристи. 
Русенският университет е най-важният елемент от визитката на Русе и гаранцията за индустриалното развитие на града, каза в своето слово кметът Пламен Стоилов. Това е най-големият инвеститор в региона - ежегодно 50 милиона лева влизат в икономиката на Русе брагодарение на това, че студентите се хранят, посещават заведения, купуват книги, спортуват в Русе, добави кметът, като уточни, че всеки един студент харчи по 5000 лева годишно. Над 30 процента от общинската администрация са възпитаници на РУ, а в моя екип такива са двама от заместниците ми, заяви Стоилов. 
За последните 50 години повечето народни представители от Русе, Разград, Силистра, Търговище са все възпитаници на Русенския университет, продължи темата областният управител Галин Григоров, който поздрави студентите и нарече решението им да останат в България „достоен избор“. 
Мъртва е безкнижната душа, припомни един от заветите отпреди 12 века на свети Константин-Кирил Философ Русенският митрополит Наум. Той пожела здраве и успехи на студентите и преподавателите и изрази надежда, че сътрудничеството на РУ и митрополията ще укрепва и ще се развива. 
Един от най-интензивно развиващите се факултети - така бе наречен Юридическият факултет от правосъдния зам.-министър проф.Николай Проданов. Университетът е този, който ще ви научи да печелите битки и каузи, той е този, който ще ви научи и как да губите с достойнство, каза професорът. 
От името на първокурсниците говори Богомила Димитрова, която е една от отличничките, избрала да следва начална училищна педагогика с чужд език. Богомила е завършила русенското СУ „Христо Ботев“ и мечтата й е след време да се върне в своето училище като учителка.