Едно ново издание е събрало звездна театрална галерия - алманахът „Театър на голямата река“ на драматурга Крум Гергицов ще припомни имената на режисьори, драматурзи, актьори, които са родени в Русе или са започнали тук театралната си кариера.
Сборникът, чието излизане от печат предстои, се посвещава на 110-ата годишнина на русенския театър „Сава Огнянов“. В него са вписани родените в Русе режисьори Любен Гройс и Младен Киселов, драматурзи като Владимир Полянов и Константин Мутафов, актьори като Камен Донев и Герасим Георгиев-Геро. От града на Дунава започва бляскавата кариера на Татяна Лолова, Невена Коканова, Николай Бинев и още десетки прославили се актьори, превърнали се в любимци на публиката. 
С представянето на алманаха ще бъде открит третият Есенен театрален салон - това ще стане на 9 октомври в 18 часа, когато в Доходното здание ще бъде наредена и изложбата на театрални костюми на Виолета Радкова, наречена „Спомени“.
Същата вечер от 19 ч зрителите ще видят спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Стефан Цанев, постановка на театър „Българска армия“. В програмата на салона са включени още представленията „Театър - любов моя“ по Валери Петров на театър „199“ на 19 октомври, русенският „Господин Ганьо“ - на 26 октомври, авторският моноспектакъл „Едно танго с Маркес“ на 31 октомври на Мария Сапунджиева. Финалът на Есенния театрален салон ще постави спектакълът „Гераците“ на театъра от Добрич.