Делото срещу Енчо Тонков и Стефан Вълчев, обвинени от прокуратурата за лихварство и пране на пари, за втори път не успя да стартира в Окръжния съд. Причина за отлагането този път стана пледоария на адвокатите на двамата обвиняеми Емил Тодоров и Иван Василев, които зявиха, че обвиненията към подзащитните им не били ясни. През месец май делото бе върнато отново по настояване на защитниците, тъй като са разполагале само с пет дни преди процеса, за да се запознаят с общо 13 500 страници обвинение.
Според обвинителния акт на прокуратурата Енчо Тонков е започнал да се занимава с лихварство още през юни 2000 година и продължил до края на 2016-а. „Бизнесът“ му потръгнал особено добре, когато през 2002-а получил заем от 2 млн. лева от турски бизнесмен, с които сериозно увеличил размаха в кредитирането и разширил дейността си в Пловдив, Шумен, Габрово и Кубрат и по 249 договора били раздадени 1 827 791,50 лева, твърди обвинението. 
За гарантиране на лихварските сделки с клиентите били сключвани ипотеки. При ненавременно плащане Енчо Тонков ставал собственик на ипотекирания имот и бързо го продавал или прехвърлял на свои близки. В някои случаи имотите били фиктивно прехвърляни на съдружника му Стефан Вълков, с когото се сближил през 2003 година, или на служители на агенцията му за недвижими имоти, анализира схемата прокуратурата. 
Няколко пострадали са завели граждански искове за десетки хиляди левове, но дали ще могат да участват в процеса, ще се разбере когато му бъде даден ход.