Световната банка е стартирала проверка за ценообразуването по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилистите, съобщи председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова в интервю за финансовия портал Investor.bg.

"Експерти от банката вече бяха тук в началото на миналата седмицата, така че до края на годината ще имаме и тази оценка. Тогава може би по-ясно ще мога да дам отговор от наша гледна точка дали цената на "Гражданска отговорност" , такава, каквато е в момента, е адекватна и дали трябва да бъде повишена. За мен това трябва да бъде решение на съответната компания, която винаги трябва да гледа цена и съответното изискване за финансов ресурс, необходим за поетия от нея риск", посочи Караиванова.

По думите й проверката на балансите на застрахователите през миналата година е установила, че те са "прилично капитализирани". "От тази гледна точка аз не виждам риск", коментира шефката на надзора.

В момента цената на "Гражданската отговорност" в масовия случай по груби сметки е около 200 лв., като все пак стойността зависи от много детайли като мощността на автомобила, годината на производство, възрастта и опита на водача и т. н.

Караиванова каза още, че КФН няма административните правомощия да коригира цената на застраховката "Гражданска отговорност".

"Това, което нас ни интересува, е, определяйки цената на „Гражданска отговорност“ и поемайки съответния риск, съответната застрахователна компания да има достатъчно капитал, за да може да покрие поетия от нея риск", поясни председателката на надзора.