17 нерегламентирани сметища в областта са почистени в тазгодишното издание на „Да изчистим България заедно“. Русе отново се оказа сред областите рекордьори в еднодневната кампания, в която по неокончателни данни се включиха близо 11 000  доброволци. Очакванията са, че днес, когато бъдат обобщени резултатите, броят участници ще надмине миналогодишния, когато Русе завоюва лидерската позиция. Всички общини в областта, териториални структури на министерствата и ведомствата участваха активно в кампанията. До събота следобед формулярите си бяха регистрирали 132 фирми, ведомства, общини и кметства, 32 училища и 46 неправителствени организации, като тепърва пристигаха данни от учебните заведения и читалищата в малките населени места и се очаква цифрите в обобщените данни да нараснат значително.  

Наред с това много граждани излязоха и почистиха междублоковите пространства. 
Въоръжени с ръкавици и чували ръководството и служителите на областна администрация заедно с Асоциация „ВиК“ разчистваха боклуци в района от Понтон 8 до Музея на транспорта. Друга група от областната управа в партньорство с представители на международно дружество „Елиас Канети“ събираха отпадъци от двора на родната къща на Канети в Русе.
Към еднодневната акция на голямото почистване в Русе се присъединиха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът Наталия Кръстева, над 150 общински служители, директорът на „Екопак“ Тодор Бургуджиев и малки и големи граждани. Те събраха близо 50 чувала с отпадъци от Парка на младежта и Парка на възрожденците. Към отбора на служителите на НАП пък се присъедини 5-годишният Макс Руменов Върбанов.
82 000 тона събрани отпадъци и над 7300 премахнати незаконни сметища е равносметката от 2012 година насам от кампанията „Да изчистим България заедно“, показват данни на екоминистерството.